SF: »Ingen kan få ondt i røven over, at hjemløse rejser billigere i tog«

SF vil indføre en ordning, der giver hjemløse markant billigere togbilletter - og samtidig sløjfe den gæld af ubetalte togbøder, mange hjemløse har.

Læs mere
Fold sammen

Det er håbløst at tro, at DSB nogensinde får inddrevet de mange hundrede tusinde kroner, som hjemløse skylder i ubetalte kontrolafgifter. Samtidig udgør den store gæld en stopklods for den enkelte, så der må laves en ny ordning, mener SFs socialordfører, Trine Mach (SF):

»Vi må appellere til DSB om at finde en lidt mere fleksibel model. DSB har ingen interesse i at sende regninger ud, der aldrig bliver betalt, vi bliver nødt til at finde en pragmatisk løsning,« siger hun og henviser til en forsøgsordning fra 2011, hvor hjemløse i tre måneder kunne rejse i zone et og to i København for 50 kroner.

DSB mener dog, at ordningen ikke virkede efter hensigten, fordi de hjemløse kørte videre i andre zoner, så der blev udskrevet lige så mange bøder, samtidig med at det skabte konflikter.

Samtidig mener togselskabet, at det kan være vanskeligt for den enkelte kontrollør at skulle vurdere, hvem der er hjemløs, og hvem der skal betale fuld pris.

»Jeg forstår godt problemstillingen for den enkelte kontrollør, men jeg tror godt, vi kan finde en god model, så det fungerer for både de hjemløse og kontrollørerne. Man har differentieret billetpriser for forskellige borgergrupper, og det her er vel bare en videreførelse af det,« siger Trine Mach.

Adspurgt om en sådan ordning ikke kan være svær at retfærdiggøre for DSBs andre betalende kunder, lyder svaret fra socialordføreren:

»Jeg har virkelig, virkelig svært ved at forestille mig, at folk kan få ondt i røven over, at hjemløse får lov til at rejse billigt med toget. Og så skal vi huske på, at vi heldigvis kun har få hjemløse i Danmark.«

Kristeligt Dagblad skriver onsdag, at flere hjemløse benytter S-togene som varmestuer uden at have penge til billetten, og at de derfor ender med ubetalte togbøder for op mod 100.000 kroner.