S: Eget ansvar at undgå tatoveringsskader

Tatovering kan medføre skader og bivirkninger. Socialdemokraternes sundhedsordfører mener, at danskerne selv må stille krav til deres tatovør, før de får nåle og farver i huden.

Ønsket om et stykke tatoveringskunst på kroppen ender for nogle med dybe sår eller voldsomme allergiske reaktioner.

Landets eneste specialklinik på området, Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital, melder om stadig flere henvendelser fra patienter, der får komplikationer efter tatoveringer. Men ifølge Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), er det begrænset, hvad politikerne kan gøre for at vende den tendens.

Ansvaret for at undgå skader og bivirkninger i høj grad er danskernes eget, mener han.

»Det kommer ikke bag på mig, at der er skader og bivirkninger forbundet med at lade sig tatovere. Men det er voksne, myndige mennesker, der lægger sig på briksen, og derfor må de også selv bære ansvaret. Forbrugerne bør stille større krav til dem, der tatoverer dem,« siger Flemming Møller Mortensen .

Han mener, at forbrugerne skal have mulighed for at se, om deres tatovør har styr på hygiejnen og kendskab til farvestoffernes virkning.

Det forsøgte politikerne at garantere, da de i 2013 indførte, at tatovørerne frivilligt skulle lade sig registrere i en mærkningsordning, så forbrugerne let kunne gennemskue, om de levede op til basale uddannelseskrav om for eksempel at have været på hygiejnekursus.

Flemming Møller Mortensen kan konstatere, at ordningen ikke har slået igennem, og selv om han mener, det er urimeligt, at forbrugerne ikke kan få ordentlig information om deres tatovør, vil han endnu ikke skride yderligere ind. Han vil først se, hvad der står i den kommende evaluering fra Sundhedsministeriet.

»Forbrugerne skal have let ved at se, om der er en positiv smiley i vinduet eller på tatovørens hjemmeside. Men ikke ret mange har tilmeldt sig mærkningsordningen. Jeg tror, at tatovørerne følte, at incitamentet ikke var stærkt nok. Nu må vi lade der gå lidt mere tid og vente på en evaluering af ordningen,« siger sundhedsordføreren.