Regionsformænd ville have møde med Løkke for at få et ekstraordinært landsmøde – men Løkke afviste

Fire af Venstres regionsformænd bad om at få et telefonmøde med Lars Løkke Rasmussen, hvor de ville anmode ham om at indkalde til et ekstraordinært landsmøde på grund af den seneste tids uro i partiet. Men mødet blev ikke afholdt. Søndag opfordrede Løkke så pludselig på Facebook til at fremrykke Venstres planlagte landsmøde.

Lars Løkke Rasmussen har nu opfordret til at fremrykke Venstres landsmøde i november. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Allerede inden V-formand Lars Løkke Rasmusse søndag opfordrede til at fremrykke Venstres landsmøde på grund af den seneste tids uro i partiet, havde fire ud af Venstres fem regionsformænd anmodet Løkke om et møde om netop det.

Torsdag aften tog de fire regionsformænd fra Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark og Sjælland ifølge Berlingskes oplysninger kontakt til partisekretær Claus Richter og bad om at få et telefonmøde med Løkke.

Her ville de opfordre formanden til at fremrykke landsmødet – der efter planen skulle afholdes 16.-17. november i Herning – på grund af situationen i partiet. Desuden ville de rapportere fra de interne møder, der har været afholdt i baglandet de seneste dage, så Lars Løkke Rasmussen kunne høre fra regionsformændene selv, hvad der var foregået – og at opbakningen til ham som formand og Kristian Jensen som næstformand ikke er entydig.

Kilder fortæller til Berlingske, at Richter fredag vendte tilbage og meddelte, at det ikke kunne lade sig gøre at få et telefonmøde med partiformanden.

De fire regionsformænd sendte derefter lørdag en mail til Claus Richter, hvor de bad om at få afklaret, hvor mange medlemmer af Hovedbestyrelsen – Venstres øverste organ, der skal mødes på lørdag – der skal til for at indkalde til et ekstraordinært landsmøde. Ifølge kilder, Berlingske har talt med, var Lars Løkke Rasmussen c.c. på denne mail. Det afviser han selv på Twitter.

I mailen, som Berlingske har fået indsigt i, står der:

»Kære Claus

Der står følgende i fællesbestemmelserne i vedtægterne:

§ 42, stk. 3:

»Ekstraordinært landsmøde holdes, når partiets formand eller en tredjedel af Hovedbestyrelsens medlemmer udtrykker ønske derom.«

Kan du for en god ordens skyld bekræfte, at en tredjedel af Hovedbestyrelsen svarer til 44 hovedbestyrelsesmedlemmer?«

Kilder fortæller, at mailen blev sendt for at sende et signal til Lars Løkke Rasmussen om, hvor det bar hen, og at baglandet ikke længere kan leve med den uro, der har været i partiet de seneste uger.

Claus Richter vendte tilbage og sagde, at han skulle afklare nogle ting, før han kunne give et endeligt svar. Men inden han vendte tilbage, lagde Lars Løkke Rasmussen søndag aften en video og en længere tekst på Facebook, hvor han gør det klart, at han vil anmode Hovedbestyrelsen om at få fremrykket Venstres landsmøde, så det bliver afholdt inden Folketingets åbning 1. oktober.

»Jeg ønsker at fortsætte som formand for Venstre og tage nøglerne til Statsministeriet tilbage. Jeg ønsker at fortsætte med at tegne partiet udadtil og sikre maksimal indflydelse for partiet,« skriver Lars Løkke Rasmussen på Facebook:

»Derfor vil jeg søge genvalg som formand og opbakning til min politiske linje ved landsmødet.«

Løkke har siden oplyst på Twitter, at videoen blev indspillet fredag.

Uroen brød ud efter sommerferien

Venstre har i alt fem regionsformænd, der repræsenterer hver sin del af landet – Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland og Hovedstaden – og organiserer de kommuneforeninger, der ligger i deres region. De sidder alle fem i Venstres Forretningsudvalg samt i Hovedbestyrelsen.

Forretningsudvalget skal efter planen mødes fredag, mens Hovedbestyrelsen samles lørdag.

Uroen i Venstre begyndte allerede på den første dag efter sommerferien, hvor folketingsgruppens nye ledelse skulle sammensættes. Her afviste et flertal i gruppen Lars Løkke Rasmussens ønske om at gøre tidligere udlændingeminister Inger Støjberg til gruppenæstformand. Hun tabte en hemmelig afstemning om dén post til tidligere innovationsminister Sophie Løhde.

Kristian Jensen blev valgt som gruppeformand, mens Jakob Ellemann-Jensen, der inden valget var miljø- og fødevareminister, blev politisk ordfører.

De interne stridigheder fortsatte, da Kristian Jensen så pludselig i et interview med Berlingske undsagde Løkkes ambition fra valgkampen om at gå efter at danne en regering over midten. En melding, der på Venstres sommergruppemøde fik partinestor Claus Hjort Frederiksen til at kræve Kristian Jensens afgang som næstformand og gruppeformand.

Herefter forsøgte Venstre-toppen at dæmpe uroen ved at udarbejde et notat, der klarlægger de formelle rammer for formanden og næstformandens virke. Lars Løkke Rasmussen sendte notatet i en mail til Venstres medlemmer, hvori han skrev, at der havde været et »helt usundt fokus på enkeltpersoner og arvefølge« i partiet, og at det nu var tid til at komme videre.

Siden har en række Venstre-folk fra baglandet åbent ytret deres utilfredshed med formandskabet. Flere har opfordret Løkke og Jensen til at trække sig fra deres poster.