Regeringen holder hånden over Løkke

Både statsministeren og udviklingsministeren udtrykker tillid til Lars Løkke Rasmussen som formand for Global Green Growth Institute. Men ny meningsmåling sender Venstre tilbage.

Når Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), ved flere lejligheder har rejst på første klasse som formand for klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI) har det været for dyrt.

Men de bekostelige flyrejser til trods mener regeringen ikke, at Løkke skal betale pengene tilbage, lyder det fra udviklingsminister Christian Friis Bach (R), som mandag i lighed med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har udtrykt tillid til Løkke som formand for organisationen.

»Lars Løkke har været med til at ændre rejsereglerne, og det er godt, at han har skabt åbenhed og beklaget den måde, han har anvendt rejsereglerne på. Det er ikke den måde, vi vil bruge danske bistandskroner på. Men Lars Løkke har fulgt rejsereglerne i organisationen, og på den baggrund vil Danmark i bestyrelsen ikke kræve, at Lars Løkke betaler pengene tilbage,« siger udviklingsministeren.

Christian Friis Bach understreger, at han »har tillid til Løkke som formand«, men at sagen om de dyre rejser, der beløber sig til mere end én millioner kroner, ikke har »været god for GGGI, for Danmark eller for vores ambitioner om at fremme grøn vækst«.

Venstres formand beklagede søndag på et pressemøde de dyre rejser, og han understregede atter, at man i organisationen har ændret rejsereglerne, så han ikke længere kommer til at flyve på første klasse, men derimod business class.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt udtrykker i lighed med Friis Bach tillid til Løkke som formand for organisationen, som Danmark støtter med 90 millioner kroner over tre år.

»Jeg synes, vi gør det godt i 3GI. Jeg synes, det er en vigtig og international organisationen, og jeg har stadig tillid til Lars Løkke Rasmussen som formand,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Global Green Growth Institute er blevet kritiseret kraftigt af Sydkoreas rigsrevision i en rapport fra november 2012, og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har krævet en grundig redegørelse af organisationens økonomistyring.

Ifølge Helle Thorning-Schmidt er det helt nødvendigt, at der er styr på tingene i de organisationer, som Danmark støtter.

»Jeg er selvfølgelig enig i, at der i de internationale organisationer, som Danmark deltager i - og som vi også donerer penge til - skal være styr på tingene. Og nu kan jeg forstå, at man i 3GI også har gjort mere for at få styr på tingene, og det tror jeg er klogt,« siger statsministeren.

Mens Løkke altså undgår politisk skæld ud fra regeringstoppen, så er reaktionen fra vælgerne på de seneste ugers historier om partiet mere til at føle på.

En meningsmåling, som Megafon har lavet for TV2 og Politiken efter Løkkes pressemøde søndag, viser således, at vælgernes tillid til partiformanden er for nedadgående, mens støtten til Venstre ligeledes daler.

I målingen siger 42 procent af de adspurgte, at de opfatter statsministeren som den mest troværdige af de to ledere, mens blot 29 procent peger på Lars Løkke Rasmussen. Desuden tegner partiet sig for den største tilbagegang i blå blok, hvor man nu står til 25,2 procent af stemmerne. Det er 1,1 procentpoint lavere end ved sidste måling fra forrige uge.