Regeringen afskaffer den officielle fattigdomsgrænse

Ifølge social- og indenrigsminister Karen Ellemann kan fattigdom ikke kun måles i kroner og øre. Derfor afskaffer regeringen den officielle fattigdomsgrænse.

Karen Ellemann, Social- og indenrigsminister, Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen afskaffer den officielle fattigdomsgrænse, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) kan fattigdom ikke kun måles i kroner og øre, og derfor er den officielle fattigdomsgrænse ikke det rette værktøj til at måle fattigdom.

»Vi kan ikke bruge en fattigdomsgrænse til noget som helst i socialpolitik, så derfor vil jeg ikke bruge flere ressourcer på den. Eller bruge den i det hele taget,« siger ministeren. Hun mener, at et socialpolitisk fokus bør ligge et andet sted end ved en økonomisk bundlinje.

Karen Ellemann mener, at det i langt højere grad handler om at sikre mennesker lige muligheder i livet og at give dem det nødvendige rygstød til at gribe mulighederne. Det handler om beskæftigelse eller uddannelse, og det hjælper en fattigdomsgrænse ifølge ministeren ikke på.

Fattigdomsgrænsen regnes ud ved at tage halvdelen af den midterste indkomst – den såkaldte medianindkomst, og for at være under fattigdomsgrænsen skal man have ligget på det niveau i tre år, ikke have en formue på over 100.000 kroner og ikke være studerende eller bo sammen med en studerende.

Formand for Rådet for Socialt Udsatte Jan Sjursen er ked af regeringens beslutning. Han mener, at det sender et signal om, at man ikke længere interesserer sig for fattiges vilkår i Danmark.

Socialdemokraternes socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er ikke i tvivl om, at regeringen annullerer fattigdomsgrænsen som officiel målepind af politiske grunde. Hun mener, det er bekvemt for regeringen at lukke øjnene for realiteterne, skriver Jyllands-posten.