Professor: Staten har ansvar for stigning af unge rygere

Cigaretter falder ikke ned til de unge fra himlen. De bliver påvirket hårdt af tobaksindustri, siger forsker.

Det er statens ansvar at skabe rammerne for tobaksindustriens påvirkning af unge i Danmark, mener professor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det er statens ansvar at skabe rammerne for tobaksindustriens påvirkning af unge i Danmark.

Men staten har ikke taget sit ansvar alvorligt, mener Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse på Københavns Universitet.

»Cigaretter er jo ikke noget, der falder ned fra himlen. Det bliver pushet meget hårdt af en skruppelløs tobaksindustri,« siger hun.

Det sker både i film på for eksempel Netflix og gennem influencers på sociale medier. Trykket fra tobaksindustrien er der hele tiden, påpeger forskeren.

»I den anden ende er der så staten, der kan yde et modtryk, og der har bare ikke været noget modtryk herhjemme siden 2007, hvor vi fik rygeloven.«

»Staten har siddet på hænderne, og det gør den ikke i andre lande. I andre lande som for eksempel Norge, Sverige og Finland har staten været der til at beskytte de unge,« siger hun.

Jyllands-Posten bringer mandag en artikel, hvor Danske Regioner foreslår, at prisen på en pakke cigaretter skal fordobles til 80 kroner.

Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse på Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Charlotta Pisinger SH unknown.

»Hvis man kun skal vælge en eneste ting, der skal gøres, så er det en høj pris på tobak. Det, ved vi, har en effekt, og det er dokumenteret fra hele verden,« siger professoren.

Den foreslåede pris bør være et minimum, påpeger Charlotte Pisinger, og der skal ikke være nogen billige cigaretter tilbage, lyder det.

Antallet af unge rygere i Danmark er steget det seneste år. 28,5 procent af alle de 16 til 24-årige ryger dagligt eller en gang i mellem, skriver Jyllands Posten. I 2015 var det godt 25 procent.

Kræftens Bekæmpelse er overbevist om, at antallet af unge rygere vil dale, hvis cigaretprisen stiger.

»Prisen er isoleret set den allervigtigste faktor for, om børn og unge ryger,« siger administrerende direktør Jesper Fisker.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse betyder prisen mest, men det vil have den bedste effekt, hvis en national handlingsplan søsættes.

Direktøren peger både på, at tobakken skal gemmes væk under disken, pakkerne skal være grå og kedelige, og børn skal gå igennem en opvækst uden røg i skolen.

»Hvis man gør alle de ting samtidig, så er kombinationen af de initiativer rigtig stærk,« siger Jesper Fisker.

/ritzau/