Poul Nyrup til Socialdemokratiet: Vi skal tale op til flygtningene

Socialdemokratiet har taget fejl i udlændingepolitikken, lyder erkendelsen i partitoppen. Samme erkendelse giver tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen ikke udtryk for. Han vil endnu engang ikke forholde sig til det, alle vil have svar på.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) holder tale under præsentationen af udkastet til Socialdemokraitets nye principprogram i ODEON i Odense. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Bundgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erkendelsen har bredt sig i Socialdemokratiet.

Der er ikke blevet gjort nok for at reagere på konsekvenserne af, at tusindvis af flygtninge og indvandrere er kommet til Danmark gennem de seneste årtier, og Socialdemokratiet har på nogle punkter taget fejl i udlændingepolitikken.

Konsekvenserne er, at der er opstået parallelsamfund, og at integration på lange stræk har slået fejl.

S-formand Mette Frederiksen har erkendt det, og det samme har partiets udlændingeordfører, Dan Jørgensen.

Sidstnævnte har søndag præsenteret udkastet til Socialdemokratiets nye principprogram, som han har stået i spidsen for at udforme. Det er det syvende af slagsen, og for første gang er udlændinge og integration et af de centrale punkter.

Udlændingepolitikken har været et område, der gennem tiden har splittet Socialdemokratiet, og det var da derfor også forventeligt, at tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) ville adressere udfordringerne, da han gik på talerstolen som en af talerne i kulturhuset ODEON i Odense, hvor Dan Jørgensen har præsenteret principprogrammet for 1.000 partifæller.

Og det gjorde Poul Nyrup Rasmussen da også. Men han gav ikke udtryk for den samme erkendelse, der har bredt sig i S-toppen.

I stedet lød budskabet fra den tidligere partiformand, at vi skal »tale op« til de flygtninge og indvandrere, der er kommet til Danmark.

»Som en del af mit lange livs erfaring, vil jeg gerne sige noget om de sårbare unge, og jeg vil gerne sige noget om flygtningene. Fordi kendetegn for Socialdemokratiet er jo også, at vi ved, at de ikke får et godt liv med pligter og rettigheder og det at være medlem af fællesskabet uden, at de får en hjælpende hånd med på vejen,« indledte Nyrup.

Derfor var det vigtigt for ham at komme med et budskab, måtte man forstå:

»Min erfaring med psykisk sårbare unge er, at det betyder så meget for dem, at der bliver talt op til dem. At de ikke hver dag får at vide, at nu får du en pille her, så du kan holde pinen ud resten af dit liv. Men at de næsten hver dag får at vide: Du kan også noget. Vi tror på dig. det gælder bare om at finde ud af, hvad det er, du kan,« sagde Poul Nyrup Rasmussen, og salen kvitterede efterfølgende med et stort bifald.

»Og så er der det med flygtningene,« fortsatte han:

»Dem skal vi altså også tale op til. Og det kan vi godt gøre.«

Poul Nyrup Rasmussen havde en historie med til de fremmødte socialdemokrater om en pakistansk indvandrerfamilie, der drev et renseri, hvor han fik vasket og presset sine skjorter i sin tid som statsminister. Da han forlod posten, fortsatte han med at bruge renseriet.

Faren i familien insisterede på at give ham ti procents rabat. Det ville Nyrup ikke tage imod, fortalte han, men faren insisterede.

»Så en offentlig hemmelighed er, at jeg får ti procent rabat hos den pakistanske families skjorterensningsfirma. Jeg har ikke sagt hvor, for det skulle nødig brede sig. Men min pointe er egentlig, at hold da op hvor er der mange af de flygtninge- og indvandrerfamilier, der knokler og arbejder,« fortalte Poul Nyrup Rasmussen.

»Der sker ikke noget ved – eller rettere; der er så stort behov for – at vi taler lidt op. Også til de mange familier, der går på arbejde hver eneste dag og gør sig umage for at være en del af det danske samfund,« sagde den tidligere S-formand og fik efterfølgende talens største bifald fra de fremmødte socialdemokrater.

Hvad var det, Nyrup ikke sagde?

Poul Nyrup Rasmussen betonede desuden, at Socialdemokratiet bør stå i spidsen for at være med til at sikre hjælp i nærområderne – noget, partitoppen flere gange har understreget.

»Vi har sgu altid rakt hånden ud efter dem, der havde det elendigt. Og derfor hører det også til en langsigtet løsning af flygtninge- og indvandrerproblemet, at vi som parti sætter os i spidsen for at få sagt: De nye enorme flygtningestrømme, der kommer til Danmark og til hele den rige verden, det hører ikke op, før den dag er kommet, hvor der bliver mere fred og mere velstand i de lande, de kommer fra,« sagde han:

»Derfor kan man ikke som de borgerlige bare fortsætte med at skære ned på udviklingsbistanden og hjælpen i de nærlige områder, som tager flygtningene. Man må forøge indsatsen også i økonomien for at de mennesker, der er i nød der, får et sikkert sted i nærområderne de kan opholde sig. Ellers hænger de jo ikke sammen.«

Men hvad var det så, Poul Nyrup Rasmussen ikke sagde?

Journalister har flere gange forsøgt at få ham til at forholde sig til Socialdemokratiets udlændingekurs, der er blevet skærpet under Mette Frederiksens ledelse.

Socialdemokratiet betoner gentagne gange, at antallet af flygtninge, vi kan tage imod, betyder noget for, om integrationen kan lykkes. Og partiet har stemt for flere af den borgerlige regerings stramninger siden valget i 2015.

Senest har Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, desuden gjort offentlige tilnærmelser og talt om et samarbejde på »et helt andet niveau« end tidligere.

Og Mette Frederiksen og Dan Jørgensen har begge proklameret, at man skulle have lyttet til de socialdemokratiske vestegnsborgmestre, der i 80erne og 90erne, blandt andet mens Nyrup var statsminister, advarede om, hvor store konsekvenser det ville få for det danske samfund, at tusindvis af flygtninge og indvandrere kom hertil.

Men Poul Nyrup Rasmussen vil ikke give svar. Efter sin tale afviste han at stille op til interview og forlod ODEON med det samme. Det samme skete under Socialdemokratiets partikongres i september sidste år, hvor han også holdt tale, og efterfølgende ikke ville tage imod spørgsmål fra pressen.

På kongressen i september satte Poul Nyrup Rasmussen dog enkelte ord på Mette Frederiksens udlændingekurs, da han fra talerstolen gav udtryk for, at den i hans øjne er den rigtige:

»Der er grænser for, hvor mange hvert enkelt land kan tage. Også for Danmark. Jeg er enig. Sådan er det.«

»Det har vi ikke altid været enige om i vort parti, skal jeg hilse og fortælle jer. Men det er vi nu,« lød det fra Poul Nyrup Rasmussen.

Socialdemokratiets principprogram, »Fælles om Danmark«, skal endeligt vedtages på partiets kongres til efteråret. Foruden udlændinge og integration kredser programmet især om bæredygtighed, rettigheder og pligter, tillid, sammenhængskraft samt betydningen af velfærdsstaten.