Partier fejer Riskærs forslag om at sløjfe konkursramte borgeres milliongæld af bordet

Bankerne skal ikke kunne »tyrannisere« mennesker og familier med pengekrav i årevis, mener Klaus Riskær Pedersen. Derfor skal konkursramte borgeres gæld til banker sløjfes efter en vis periode. Forslaget bliver blankt afvist af S, V og K.

Klaus Riskær Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Et nyt politisk forslag fra erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen lyder på, at konkursramte borgere skal have sløjfet deres gæld efter cirka 12 måneder, når de har afleveret deres værdier undtagen boligen.

Forslaget fra manden bag partiet Klaus Riskær Pedersen, der netop er blevet opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg, bliver dog ikke taget pænt imod af hverken Socialdemokratiet, Venstre eller de Konservative.

Klaus Riskær Pedersens argument for, at man bør ændre reglerne, er, at at pengekrav ikke skal invalidere mennesker og familier.

Derfor ønsker erhvervsmanden og den nyslåede folketingskandidat at ændre på konkursreglerne i Danmark. Står det til Klaus Riskær Pedersens parti, skal borgere, der tager »en forkert økonomisk beslutning« og derefter går konkurs, ikke forfølges i flere år, hvis en bank kræver lånte penge tilbage.

»Ingen familier skal gå i opløsning, fordi en person i familien har taget en forkert økonomisk beslutning,« lyder det fra Riskær, der er erklæret konkurs, har siddet seks år i fængsel for bl.a. bedrageri og ifølge konkursboet skylder 169.096.867 kroner væk.

De Konservatives erhvervsordfører Anders Johansson kalder forslaget for »en meget dårlig løsning«.

»Det er en meget dårlig løsning, at man per automatik får sløjfet sin gæld. Så er der jo andre, der skal betale de penge, og det er forkert,« siger han.

Anders Johansson mener, at vi i dag har fornuftige regler på området, heriblandt muligheden for at søge gældssanering:

»Når man løber en risiko ved at drive egen virksomhed, går det sommetider godt, andre gange går det skidt. Selvfølgelig skal man hæfte for de penge, man har lånt. Og hvis man opfylder nogle særlige krititerier, kan man få gældssanering, fordi der selvfølgelig skal være muligheder for at komme videre i livet.«

Et uansvarligt forslag

Heller ikke fra Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen er der medvind at hente til Riskærs forslag.

Torsten Schack Pedersen mener, det er »meget vidtgående«, hvis man sløjfer gæld efter 12 måneder.

»Hvis man tre år senere har succes med en ny virksomhed, så kan kreditorerne så se på den gæld, de har afskrevet selvsamme person, og se sig selv som medsponsorer. Det er meget uansvarligt,« siger han og påpeger, at man skal have mulighed for at komme op på hesten igen, men man skal huske, at hvis man taber andres penge, så har det en konsekvens.

Endvidere erklærer erhvervsordfører Thomas Jensen fra Socialdemokratiet sig også imod forslaget. Som de to andre erhvervsordførere deler han princippet om, at man skal betale det tilbage, man skylder.

»Lovgivningen, vi har i dag, virker ganske udmærket. Man kan godt komme tilbage på sporet, selv om man skylder penge. Man kan få et arbejde, tjene penge til dagen og vejen og have et liv,« siger Thomas Jensen.

Og det er ikke kun blandt politikere på Christiansborg, at forslaget mødes med skepsis: Administrerende direktør i  Finans Danmark, Ulrik Nødgaard, udtaler i et skriftligt svar:

»Hvis man med ét slag vil forringe bankernes muligheder for at inddrage gæld, så vil det forringe lånevilkårene for alle kunder. Også de kunder, der betaler deres gæld tilbage til tiden.«