Spidskandidat for Riskær: »Jeg tror ikke, at jeg var gået ind i politik, hvis jeg skulle gå gennem de etablerede partier«

Peter Hjorth virker som en mand med planer – og de ligner Klaus Riskærs. Den 50-årige familiefar er partiets nye spidskandidat for Københavns Omegns Storkreds, og to ting står klart: Han er parat til et opgør med skattesystemet, og han ville ikke være gået ind i politik for de etablerede partier.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der er ti minutter, til TV-holdet stiller hos Peter Hjorth. En mand, der tirsdag var et ubeskrevet blad i både den danske medieverden og politik.

Nu er han bank- og realkreditordfører og en af tre nye kandidater for Klaus Riskær Pedersens nye parti.

En hurtig opsummering af den 50-årige familiefar fra Dragør rummer en uddannelse som revisor, en karriere i virksomheder som Sony Ericsson og A. P. Møller - Mærsk A/S samt konsulentarbejde for revisionsvirksomheden PricewaterhouseCoopers (PwC).

Fra 19. februar har han kunnet skrive »folketingskandidat« på listen. En rejse, der efter Hjorths eget udsagn begyndte, da han så partiets politiske grundlag og opdagede, at han var enig i 41 ud af Klaus Riskær Pedersens 56 politiske punkter.

Efter at han siden mødtes med partilederen in spe – Klaus Riskær Pedersen – var der dog ingen tvivl. Han skulle være kandidat for Riskær.

»Jeg har altid interesseret mig for politik, men vi har nogle store og etablerede partier, og det kan være meget omstændigt at komme igennem den mølle og blive valgt ind. Der kan det gå væsentligt hurtigere med Klaus’ nye parti – og jeg ligger også tæt op af hans politik,« siger han og konstaterer:

»Jeg tror ikke, at jeg var gået ind i politik, hvis jeg skulle gå gennem de etablerede partier.«

Det lyder lidt, som om du ser det som en genvej ind i politik?

»Helt klart en genvej.«

Hvad tænker du selv, er den stærkeste del af jeres politik?

»Helt klart vores omlægning af skatten. Borgerne betaler sindssygt mange penge i indkomstbeskatning, mens mange store erhvervsvirksomheder slipper, og bankerne tjener styrtende med penge,« siger han og uddyber:

»Derfor er skatteomlægningen vigtig. Den gavner alle borgerne i dette samfund. Vi har et af verdens højeste skattetryk, så det er noget, som vi gerne vil kigge på.«

Cepos har for nylig været ude at kritisere jeres skattemodel, som de bl.a. har kaldt et »risikabelt og usikkert eksperiment«. Hvordan forholder du dig til den kritik?

»Vi må læse igennem, hvad de (Cepos, red.) kommer med, og prøve at se, om der er noget om det. Klaus’ forslag er meget gennemarbejdet, og selve grundtanken er jeg helt enig i. Men hvordan det skal udmønte sig, er en anden snak – jeg synes, at det er meget vigtigt at få disse tanker på banen, så mentaliteten kan ændres langsomt,« siger Peter Hjorth.

Hvad tænker du, at I kan udrette, hvis I bliver valgt ind?

»Ser man på situationen efter et valg, så kan man jo gå hen og blive tungen på vægtskålen mellem to store blokke. Det ville være rigtig godt for os at havne der. Men hvis vi kommer ind, vil vi under alle omstændigheder få lejlighed til at fremlægge vores politiske synspunkter til offentligheden og resten af Folketingets partier, hvilket vi også nok skal få noget ud af.«

Er det målet at være tungen på vægtskålen?

»Det er ikke noget mål. Målet er at komme ind.«

Du nævner møderne med Klaus Riskær Pedersen. Hvad var det ved de møder, som gjorde, at du valgte at stille op for partiet?

»Jeg blev overbevist om, at dette ikke bare er noget, som Klaus kører ud af rent egoistiske årsager,« siger Peter Hjorth og uddyber:

»Han har lysten til at ændre samfundet i en bedre retning, og det skinnede meget tydeligt igennem. Det kan du også se på hans politik. Vi fik nogle gode møder og snakkede om, hvilke ordførerskaber jeg eventuelt skulle have – det blev så skat og realkredit.«

Har du gjort dig nogle tanker om, at Klaus Riskær Pedersen er dømt, inden du stillede op for partiet?

»Ja, det er da klart, at jeg har gjort mig nogle tanker om det. Men det er klart for enhver, at Klaus har ligget oppe i et højere luftlag og lavet en masse transaktioner, hvor en masse penge har været involveret. Men han er blevet dømt for det. Han har siddet fem år i fængsel for det – nu er han kommet ud og har en ren straffeattest, så jeg anser ikke Klaus som en kriminel person. Nu er det op til vælgerne og medierne at vurdere, hvor lang tid de vil køre i den mølle.«

Berlingskes interview slutter, idet TV-holdet parkerer. Der er bud efter Peter Hjorth i dag.