OVERBLIK: Støttepartiernes finanslovkrav til regeringen

Finanslovsforhandlingerne nærmer sig, og regeringens støttepartier har allerede præsenteret en række krav.

Inden længe indleder finansminister Nicolai Wammen (S) forhandlingerne om næste års finanslov. Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Onsdag præsenterer finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens første udspil til en finanslov. Støttepartierne har allerede meldt en række krav ud, som de vil tage med til finanslovsforhandlingerne.

Få et overblik over partiernes krav her:

Enhedslisten:

  • Billigere kollektiv trafik

Enhedslisten kalder det et hovedkrav, at billetpriserne på tog og bus bliver 30 procent billigere allerede ved årsskiftet. Partiet vurderer, at det vil koste 1,3 milliarder, som skal findes ved at beskatte aktie- og kapitalindkomst på samme måde som lønindkomst.

  • Lempelse i krav til permanent ophold

Det er et krav, at uddannelse kommer til at tælle på samme måde som arbejde, når udlændinge skal optjene ret til permanent ophold i Danmark. I dag skal man arbejde i mindst tre år og seks måneder ud af de seneste fire år, hvis man skal optjene ret til permanent opholdstilladelse i Danmark. Forslaget er ifølge partiet udgiftsneutralt.

De Radikale:

  • Flyafgift

Radikale vil komme til finanslovsforhandlingerne med et ønske om en flyafgift. Konkret har partiet foreslået at indføre en afgift, der afhænger af, hvor meget CO2 et fly udleder. For hvert ton udledt CO 2 skal flyselskabet betale 250 kroner i afgift. Det skal gælde alle fly, der letter fra Danmark.

SF:

  • Minimumsnormeringer

Det er SF's hovedkrav at få en skriftlig aftale, der garanterer, at regeringen vil være med til at sigte mod en lovbestemt normeringsmodel, der pålægger kommunerne, at der maksimalt må være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne.

Ifølge SF vil det kræve et løft af det pædagogiske personale på knap 5000 ekstra personer til en samlet pris på 1,6 milliarder kroner om året.

Pengene vil SF finde med en skat på 0,5 procent for formuer over fem millioner kroner.

Alle støttepartierne:

  • En milliard til lærerne

Regeringens støttepartier vil tilføre en milliard kroner ekstra til folkeskolen fra næste skoleår, og pengene skal afsættes på finansloven 2020. Pengene skal dog være betinget af, at lærerne indgår en aftale om arbejdstid med kommunerne.

Kilder: Berlingske, Politiken, Ritzau.

/ritzau/