Østergaard rakte hånden frem mod Mette Frederiksen: Vi har lært af Det Sorte Tårn

De Radikales Morten Østergaard holdt som den første partileder tale under dette års folkemøde på Bornholm. Det skete med stor selvtillid og noget, der lignede en indrømmelse til S-formand Mette Frederiksen.

 

Det var en tydeligt selvtillidsfuld radikal leder, Morten Østergaard, der som den første af Folketingets partiledere torsdag eftermiddag fik lov til at stille sig på hovedscenen i Allinge på Bornholm for at holde sin tale under årets folkemøde.

Styrket af sit partis fremgang ved folketingsvalget 5. juni, hvor de Radikales mandattal blev fordoblet til 16, er valgets tale klar, lød det fra Østergaard.

»En regering er faldet. Og en ny i færd med at blive skabt. For et år siden lovede jeg jer forandring, hvis I kom med os. Jeg gav jer en garanti om en ny regering uafhængig af det yderste højres politik. Og 5. juni 2019 gav I os mandat til at udstikke en ny kurs,« indledte han.

Morten Østergaard fortsatte sin tale med i højstemte vendinger at berette om det »værdiskred« på udlændingeområdet, der ifølge ham begyndte tilbage i 2001 med Anders Fogh Rasmussen (V) og Pia Kjærsgaards (DF) parløb.

Han drog en parallel fra Lars Løkke Rasmussens (V) bog »Befrielsens øjeblik«, som udkom midt under valgkampen, til valgets resultat.

Men hvor det i Østergaards øjne er uklart, hvad befrielsen er for Løkke, blev valget i hans optik en tydelig befrielse fra »symbolpolitik«, fra frit fald i værdierne for at få magten og fra forskelsbehandling ud fra baggrund, som det lød med fuld patos fra den radikale leder:

»5. juni 2019 blev befrielsen fra en værdikamp, der slog fejl, et ekspertopgør, som gik skævt, og en opstramning af udlændingepolitikken, som løb fuldstændig løbsk.«

I forhold til de verserende diskussioner om en ny regering med S-formand Mette Frederiksen som statsminister, blev talen rigtig interessant mod slutningen.

Her henvendte Morten Østergaard sig direkte til partilederne i Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og også Alternativet med et håb om og en tro på, at de sammen kan levere et systemskifte, der gør op med den linje, der har været ført i dansk politik siden den borgerlige valgsejr i 2001.

»Så til Mette, Pia, Pernille og Uffe vil jeg i dag gerne sige: »Jeg tror på, at vi kan skabe det systemskifte. Sammen«,« sagde Østergaard.

Læren fra Det Sorte Tårn

Derpå kom han med en klar fremstrakt hånd til Mette Frederiksen og de øvrige partier i de regeringsforhandlinger, S-formanden indledte allerede dagen efter valget.

Morten Østergaard har siden valget understreget, at de Radikale nu har de afgørende mandater, og at situationen er tilsvarende den nok så berømte situation under regeringsforhandlingerne i Det Sorte Tårn i 2011, hvor han sammen med sit parti og ikke mindst daværende partileder Margrethe Vestager (R) vred armen rundt på S og SF og fik et regeringsgrundlag langt fra det, de to øvrige regerinspartnere var gået til valg på.

På især udlændingeområdet og den økonomiske politik har Østergaard både før og efter valget stået stejlt på, at de Radikale skal have sin politik igennem på de punkter – ligesom i 2011 – og analyserne er gået på, at det vil blive svært at få enderne til at mødes i den røde lejr, hvis de Radikale skal have samme indflydelse som dengang.

Men det blødte Østergaard i sin tale for første gang op på, og han leverede noget, der kunne ligne en form for selverkendelse.

»Meget er sket, siden vi sidst havde muligheden i 2011. Lad mig være ærlig og sige: Vi radikale har lært af det. En ny regering, som danskerne skal kunne holde af og have tillid til, kan ikke bringes til verden ved tovtrækning. Ved spinkrig. Eller endeløs vinder-taber-metaforik. Det er læren fra 2011,« sagde Morten Østergaard og fortsatte:

»Og bliver det afsættet igen, når vi afslutningen ligeså hurtig og brat som VLAK-regeringen. Danmark har brug for noget helt andet. Danmark har brug for stabil ledelse. Og politisk forandring.«

Regeringsforhandlingerne holder pause torsdag og fredag og fortsætter lørdag på Christiansborg.

Mette Frederiksen holder fredag klokken 13 sin tale på Folkemødet.