Nu præsenterer Ellemann den politik, der skal føre ham ind i Statsministeriet

Venstre afholder fredag sommergruppemøde på Marienlyst Strandhotel, hvor de blandt andet præsenterer skattelettelser for alle fuldstidsansatte.

Venstre holder pressemøde under sommergruppemødet i Helsingør, fredag den 19. august 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre afholder fredag klokken 12:30 pressemøde i forbindelse med deres sommergruppemøde.

Jakob Ellemann-Jensen bød velkommen til pressemødet ved at fastslå, at danskernes snart skal til stemmeurnerne. Derefter sagde han, at ny borgerlig regering, ikke vil bestemme over befolkningen, men derimod »give mere frihed.«

En ny borgerlig liberal regering skal vise langt mere tillid til befolkningen.

Derudover skal en ny borgerlig regering ifølge Ellemann sørge for, at flere kommer i arbejde. Derfor fremlægger Venstre et udspil med en række initiativer, der skal sørge for at flere danskere går på arbejde.

»Og der skal være en større gevinst ved at gå på arbejde,« siger Jakob Ellemann- Jensen og tilføjer;

»De danskere, der er i arbejde, fortjener at beholde flere af deres egne penge for dem selv og deres familie.«

En del af Venstres udspil handler om, at de vil indføre en ret til samtale om fuldtid for offentligt ansatte. Derudover vil de indføre en egentlig ret til fuldtid for offentlig ansatte på trængte velfærdsområder, det gælder blandt andet pædagoger og sygeplejersker i landets kommuner.

Forslaget bunder i, at fagforbundet FOA I juli offentliggjorde en undersøgelse, hvor hver femte af de deltidsansatte sosu-medarbejdere på ældreområdet svarede, at de ønsker sig flere faste timer inden for de næste to år.

Halvdelen af dem, der ønskede sig flere faste timer havde fået afslag af deres arbejdsgiver.

Derfor mener Venstre, at der er behov for en egentlig ret til fuldtid, mener Venstre.

»Det handler om, at Danmark står i en beskæftigelseskrise, hvor der er enorm stor mangel på arbejdskraft i velfærdssektoren og i den private sektor,« siger Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre.

Derudover vil Venstre indføre en skattelettelse til personer i fuldtidsbeskæftigelse. Konkret vil en fuldtidsbeskæftiget kunne få i størrelsesorden af 3.000 kroner om året i skattelettelse, og for en familie med både mor og far i fuldtidsbeskæftigelse er skattelettelsen cirka 6.000 kroner

Skattelettelsen skal give et større incitament til deltidsansatte, for at få flere til at gå fra deltid til fuldtid.

Venstre vil skabe et nyt ydelsessystem, hvor gevinsten ved at tage et arbejde er større. Derfor vil Venstre blandt andet genindføre kontanthjælpsloftet og sænke ydelserne for ikke- vestlige indvandrere.

Det er ikke bare skattelettelser for skattelettelserne skyld lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen. Det handler om, at vi står midt i en massiv mangel på arbejdskraft, lyder det fra Venstre formanden.

»Det handler om at anerkende dem, der hver morgen står op og går på arbejde,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Tidligere på ugen offentliggjorde Venstre også et nyt beskæftigelsesudspil.

Mandag præsenterede Venstre – anført af formand Jakob Ellemann-Jensen – sin plan om at nedlægge jobcentrene og i stedet indrette beskæftigelsesindsatsen på en »fundamental ny måde«.

Den øvelse vil spare statskassen for tre milliarder kroner, mener partiet, der blandt andet vil finde besparelserne ved at »sikre mindre bureaukrati«.

En række eksperter har i Berlingske rettet en skarp kritik af Venstres milliardbesparelse af beskæftigelsesindsatsen. Eksperterne mener, at Venstre bør kunne svare på, hvad der skal erstatte jobcentrene, og hvilke indsatser der ikke længere skal gennemføres.

Jakob Ellemann-Jensen bliver på pressemødet spurgt, hvorvidt Venstre og Konservative kan blive enige om den økonomiske politik, efter at Konservative

»Vi deler en ambition om at føre en ansvarlig økonomisk politik,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Derudover vil Jakob Ellemann-Jensen gerne »se på topskattelettelser« men lægger vægt på, at det er vigtigt for ham, at skattelettelser er finansierede.

Berlingskes journalist på pressemødet spørger, hvorvidt, det er troværdigt, at Venstre har annonceret, at de vil frede Arne-pensionen, selvom Lars Løkke tidligere har kaldt den for »Danmarks historiens største bluffnummer«.

»Vi vil gerne præsentere realistisk politik,« lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Vil du give en garanti om, at Arne- pensionen vil bestå med en borgerlig regering?

»Hvis vi står i en situation, hvor Liberal Alliance og Konservative har flertal, må vi indrette os efter det. Men i vores optik er Arne-pensionen kommet for at blive,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det er ikke muligt, at lave en beregning af, hvor stor effekten vil være af, at flere på deltid går op til fuldtid. Men Jakob Ellemann-Jensen forsvarer det ved at sige, at når man præsenterer noget nyskabende, så er det noglegange ikke muligt »sætte to streger« under et regnestykke.