Nu arbejder flere ved siden af kontanthjælpen

Andelen af personer på kontanthjælp, der er kommet i småjob, er på et halvt år steget med 25 procent, viser en analyse. Et bevis på at det omstridte kontanthjælpsloft virker, mener beskæftigelsesminister

Andelen af personer, der arbejder ved siden af kontanthjælpen, er steget med ca. 25 pct. fra april til september. Det viser, at det omstridte kontanthjælpsloft og 225-timers reglen virker, mener regeringen. Vi besøger Tommy Edouard Olsen, der er kommet i job efter mange år på kontanthjælp. Tommy er ansat som vicevært og kører bl.a. metalspøner ud i containeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tommy Edouard Olsen blev et af finanskrisens ofre. Han blev fyret fra sit job i 2008, og for den tidligere militærmand var dette et hårdt slag på stoltheden, og fyringen blev med årene til stress, depression og en dobbelt diskusprolaps. Dagpengene blev til kontanthjælp, og til sidst tvivlede Tommy Olsen på, at der overhovedet fandtes et arbejde til ham.

Sidste år blev Tommy Olsen som en del af et beskæftigelsesprojekt under Vejle Kommune så tilknyttet virksomheden Triplecut, der leverer komponenter til maskiner i fødevareindustrien. I første omgang i virksomhedspraktik. Efter praktikperioden blev han ansat i nogle få timer om ugen med supplerende kontanthjælp. Siden er timetallet kun gået op, og for to måneder siden kunne 52-årige Tommy Olsen igen kalde sig en helt almindelig fuldtidsansat med 37-timers arbejdsuge – den bedste titel, han kan forestille sig.

»Jeg arbejder som servicemedarbejder, også kendt som vicevært. Jeg er ikke længere på kontanthjælp og Gudskelov for det. Tidligere vidste jeg ikke, om jeg som menneske var købt eller solgt. Jeg er glad for at stå op hver eneste dag – sådan var det ikke tidligere,« siger Tommy Olsen.

Foto: Michael Drost-Hansen.

Hos Triplecut laver han alskens forefaldende arbejde og indgår i hverdagen som enhver anden af de 32 ansatte. Dog møder han en halv time senere, for Tommy Olsens bus kan ikke nå frem til Diskovej i Vejle klokken seks om morgenen. På den måde er man som arbejdsgiver nødt til at være fleksibel, fortæller direktør Anders Hjerrild.

»Vi har haft et mål om at flytte Tommy ud af offentlig forsørgelse, og så er man nødt til at skabe rammerne. Vi ser det som en del af dét at drive virksomhed i Danmark, at man også har et socialt ansvar. Der skal være plads til alle,« siger Anders Hjerrild:

»Fordi man har et job, der måske er lidt svært at besætte, så kan det være fristende at gribe til import af arbejdskraft fra Østeuropa, men der er mennesker i Danmark, som bare mangler noget at rive i.«

En historie som Tommy Olsens understreger for beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vigtigheden af de såkaldte småjob, der dækker over beskæftigelse på ned til blot et par timer om ugen suppleret med offentlig forsørgelse, fordi de kan fungere som en trædesten ind på arbejdsmarkedet.

En opgørelse viste sidste år, at der eksempelvis findes omkring 131.000 småjob på fem-ti timer om ugen. Det har dog hidtil vist sig svært at få kontanthjælpsmodtagere i gang med småjobbene.

En analyse fra Beskæftigelsesministeriet viser imidlertid, at andelen af personer, der arbejder mellem to og 25 timer om ugen ved siden af kontanthjælpen, er steget med 25 procent fra april til september. Stigningen fra 4.750 til 5.914 personer er sket i kølvandet på vedtagelsen af det omstridte kontanthjælpsloft og den såkaldte 225-timersregel i marts.

For Troels Lund Poulsen er udviklingen et bevis på, at de nye regler – trods kraftig kritik fra flere sider – virker.

»Så stor en stigning på så relativt kort tid må skyldes, at folk begynder at tilpasse sig reglerne, som de ved træder i kraft. Ellers kan man ikke opleve en stigning på 25 procent. Vi taler om en markant stigning. Det beviser for mig, at alle de dommedagsscenarier, der blev beskrevet af flere partier, om, at der slet ikke var småjob, at man ville stavnsbinde folk, og at det slet ikke kunne lade sig gøre, ikke holder stik,« siger beskæftigelsesministeren.

Kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, der kræver, at man arbejder 225 timer om året ved siden af kontanthjælpen, såfremt man ikke skal trækkes i ydelsen, trådte i kraft i oktober.

Dine embedsmænd skriver, at man ikke kan konkludere, hvorvidt den øgede andel af kontanthjælpsmodtagere i småjob direkte skyldes JobReform 1. Hvorfor er du alligevel sikker på, at der er en sammenhæng?

»Jamen, de skriver, som de gør, fordi vi ikke har været ude at interviewe hver enkelt. Men i min verden er jeg ikke et sekund i tvivl om, at når der er så stor en effekt på så kort tid, så må en væsentlig forklaring være de regler, som er blevet lavet om. Det ser vi også på alle andre ydelser, der bliver lavet om og tilpasset. Folk tilpasser sig den virkelighed, de lever i,« siger Troels Lund Poulsen.

Ministeren forventer dog først at se den fulde effekt af reglerne i 2017.

»Mange er ikke i stand til at arbejde«

Hos SFs beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, er begejstringen dog »ikke i nærheden af ministerens«.

»Jeg tror, at reglerne har haft en vis betydning, men det hænger også sammen med, at der har været en god beskæftigelsesfremgang. Grundlæggende er min anke, at man rammer utroligt mange meget hårdt for at få nogle få i beskæftigelse. Vi har en række personer, som vi ikke skubber i arbejde ved at sætte dem ned i ydelse, for de er simpelthen ikke i stand til at gå på arbejde,« siger Karsten Hønge.

I Vejle er Tommy Olsen resultatet af et målrettet arbejde gennem det seneste halvandet år.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Michael Drost-Hansen.

Frem for udelukkende at få ledige i aktivering har man haft fokus på at etablere småjob til kontanthjælpsmodtagere med et mål om sidenhen at skabe ordinært, lønnet arbejde, oplyser afsnitsleder Tina Skov Mortensen fra Jobcenter Vejle.

»Det er som sådan ikke svært at finde småjob, men målgruppen har svært ved at komme ud på én virksomhed i to dage og en anden virksomhed ugen efter. Det egner mange af personerne sig ikke til. Derfor har vores mål fra dag ét været at knytte én ledig til én virksomhed med henblik på at skaffe ordinære timer. Hvis en virksomhed har sagt, at det er vi ikke interesserede i, så er det bare ikke dem, vi skal samarbejde med,« siger Tina Skov Mortensen.

Foreløbig har beskæftigelsesprojektet involveret 150 kontanthjælpsmodtagere. Projektet har ifølge Tina Skov Mortensen skabt 128 småjob, og 40 vejlensere er kommet i ordinær job.

Der er godt 1.000 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år i Vejle Kommune.

I september var der 156.500 personer i kontanthjælpssystemet.

Artiklens overskrift er ændret: Den 31. december bragte Berlingske artikelen om, at markant flere kontanthjælpsmodtagere nu arbejder i småjob ved siden af ydelsen. Udviklingen fik beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at konkludere, at det omstridte kontanthjælpsloftog 225-timers-reglen virker. Beskæftigelsesministeriet skriver dog, at man ikke kan konkludere, at udviklingen er direkte forbundet med kontanthjælpsloftet, hvilket ministeren også spørges kritisk til i artiklen. Den oprindelig overskrift »Kontanthjælpsloftet bringer flere i arbejde« er derfor ændret til »Nu arbejder flere ved siden af kontanthjælpen«.