NAs vælgere delt mellem Fogh og Thorning

Uanset om Naser Khader vælger at støtte Anders Fogh eller Helle Thorning-Schmidt som statsminister, vil han få halvdelen af sine vælgere imod sig. Et stort flertal støtter Jørgen Poulsens ønske om permanent ophold til afviste irakiske asylsøgere.

Foto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere

Ny Alliances vælgere deler sig fra top til bund i spørgsmålet om, hvorvidt de skal støtte, at Anders Fogh Rasmussen eller Helle Thorning-Schmidt bliver statsminister. Uanset hvem Naser Khader vælger at støtte, vil altså halvdelen af Ny Alliances vælgere efter målingen at dømme være uenige i valget.

Det fremgår af en undersøgelse blandt Ny Alliances vælgere, som Gallup har udført for Berlingske Tidende.

47 procent af dem, der vil stemme på Ny Alliance til valget, er meget eller overvejende enige i, at Ny Alliance kan danne parlamentarisk grundlag for den nuværende regering sammen med Dansk Folkeparti. Næsten lige så mange, 46 procent, er overvejende eller meget imod.

Splittelsen gentager sig i spørgsmålet, om hvorvidt Ny Alliance kan indgå i socialdemokratisk-radikal ledet regering. 55 procent er meget eller overvejende enige, 38 procent er modsat overvejende eller meget uenige.

Ingen grund til bekymring
Men tallene bekymrer ikke folketingsmedlem Anders Samuelsen, der er en af de tre partistiftere.

»Jeg synes de er et rigtig godt udtryk for, at vores vælgere er helt på bølgelængde med os i at lægge vægt på det politiske indhold og ikke afvise nogen på forhånd. Hvis man fuldstændig afviste Helle Thorning, så kunne man jo ikke bryde med blokpolitikken. Konklusionen er, at vi går til valg på at gøre Anders Fogh Rasmussen til kongelig undersøger. Jeg er helt tryg ved, at vores vælgere har forstået, at vi går til valg mod blokpolitikken, og at Anders Fogh Rasmussen får første chance som kongelig undersøger,« siger Anders Samuelsen.

I spørgsmålet om, hvorvidt Anders Fogh Rasmussen skal udpeges som statsminister, har partiets ledere vælgerne med sig. 56 procent af dets vælgere svarer ja til at pege på Fogh, 24 procent ønsker Helle Thorning-Schmidt, men hele 20 procent svarer ved ikke.

»Tallene viser, at Ny Alliances vælgere kommer fra forskellige partier, og at de er forvirrede,« siger valgforsker Hans Jørgen Nielsen. Han mener dog, at det store flertal for Fogh som statsminister viser, at partiet er mest borgerligt.

»Så Naser Khader skal nok ikke spille kravet om en dronningerunde alt for kraftigt. For tænk, hvis Anders Fogh Rasmussen siger nej til at tage forhandlingsrunden. Så kan Naser Khader jo blive nødt til at tvinge ham,« konstaterer Hans Jørgen Nielsen.

I sidste ende kan Khader altså blive nødt til enten at opgive sit krav om en dronningerunde eller fjerne den statsminister, som et flertal af hans vælgere ønsker.

Røde Kors’ generalsekretær Jørgen Poulsen, der er en af Ny Alliances mest synlige spidskandidater, får i øvrigt overbevisende opbakning til sit forslag om at give de 500 afviste irakiske asylsøgere permanent opholdstilladelse her og nu. 62 procent støtter ham, 33 procent er imod. På det punkt er partilinjen knap så vidtgående, idet partiet kun vil give de afviste irakere midlertidig opholdstilladelse indtil de kan sendes tilbage.