Minister kaldes i samråd om Syrien-krigere

Venstre og Dansk Folkeparti kalder nu justitsminister Karen Hækkerup (S) i samråd - indsatsen for at forebygge og efterfølgende slå hårdere ned på danske Syrien-krigere er ikke god nok, lyder det fra de to partier.

ARKIVFOTO 2012 af Justitsminister Karen Hækkerup (S) (Foto: Dennis Lehmann/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) bliver nu kaldt i samråd af både Venstre og Dansk Folkeparti, der reagerer kraftigt på oplysninger om, at tilbagevendte Syrien-krigere angiveligt - ifølge Ekstra Bladet - sammen med fremtrædende salafister har dannet en dansk fraktion af oprørsgruppen Islamisk Stat (IS), der i øjeblikket skaber frygt og flygtningestrømme i det nordlige Irak, og som for nylig halshuggede en amerikansk journalist.

For den danske indsats mod danske Syrien-krigere er ikke god nok, lyder det fra begge partier.

»I lande som Storbritannien og Frankrig har man taget lovgivningsmæssige skridt, og vi mener, at vi skal gå i samme retning og få ændret på lovgivningen,« lyder det fra Venstres retsordfører Karsten Lauritzen.

»Vi har nu kaldt justistministeren i samråd for at få svar på, hvilke lovgivningsmæssige initiativer, regeringen overvejer, hvis nogen, og om vi er sikre på, at de relevante myndigheder, det gælder ikke mindst PET, kan håndtere truslen fra hjemvendte krigere,« siger han.

Helt konkret har Venstre tidligere foreslået, at man i højere grad skal ramme Syrien-krigere økonomisk ved eksempelvis at fratage dem ydelser. Det kan eksempelvis gælde en ung, der rejser til Syrien for at kæmpe, men samtidig modtager SU i Danmark.

»I øjeblikket er det kun PET, der ved hvem der har været ude, og hvem der overvejer at tage ud, og vi må overveje, om de her oplysninger skal deles med andre myndigheder, eksempelvis kommunernes socialmedarbejdere,« siger Karsten Lauritzen.

Dansk Folkeparti har foreslået, at danske Syrien-krigere skal fratages deres danske pas eller opholdstilladelse. Den strategi holder partiet fast i - og helt overordnet må der slås hårdere ned, så konsekvensen af at drage ud og deltage i væbnede konflikter, som Syrien eller eventuelt Irak, bliver tydeligere, lyder det fra retsordfører Peter Skaarup, der netop vil tage spørgsmålet op med ministeren i et kommende samråd.

»Nu ser vi, at man begynder at promovere IS på forskellig vis, eksempelvis ved denne foreningsdannelse, og vi har en alt for slap kurs på det her område. Vi skal have samlet op på, hvad der er sket, siden vi sidst havde hende (Karen Hækkerup, red.) i samråd, og vi mangler jo stadigvæk, at der bliver ført en reel sag. Så dels må vi se på, om vi kan stramme lovgivningen og hermed sænke overliggeren, og dels må vi få nogle prøvesager,« siger Peter Skaarup.

Ordføreren peger desuden konkret på, at man i Danmark bør overveje at forbyde IS-logoet, ligesom man har gjort det i andre lande som eksempelvis Holland, ikke mindst på grund af signalværdien.

»Det skal bestemt være noget, man ser på og overvejer i Danmark. Selvfølgelig vil de her mennesker nok bare ændre logoet, men i logoet ligger noget prestige og noget rekrutteringspotentiale, så det vil kunne ramme dem,« siger han.

Hos Socialdemokraterne tvivler retsordfører Trine Bramsen imidlertid på, at forslagene fra de borgerlige vil have en effekt. Og ideen om at forbyde det sorte, karakteristiske IS-logo giver hun ikke meget for.

»Jeg tvivler på, at et forbud mod et logo vil få de her ekstremistiske kræfter til at stoppe med deres adfærd. Det er holdningerne bag logoet, der skal bekæmpes,« siger Trine Bramsen.

Hun understreger, at Danmark allerede i dag har en veludbygget og tilstrækkelig lovgivning, der på flere punkter kan ramme Syrien-krigerne eller IS-sympatisører, der yder økonomisk eller anden støtte til terrororganiationer. Desuden kan folk allerede fratages SU, hvis de ikke studerer, eller fratages dagpenge, hvis ikke de står til rådighed for arbejdsmarkedet, forklarer hun.

I hendes optik handler det i høj grad om forebyggelse - om at undgå, at unge mennesker i Danmark bliver indfanget i miljøerne og rekrutteret til væbnet kamp langt fra Danmarks grænser.

»Det her er noget, vi ser på med meget stor alvor, og mit klare indtryk er, at PET også har stort fokus på det og holder meget øje med de her unge. Det helt afgørende er at sikre, at de unge slet ikke kommer af sted. PET har intensiveret forebyggelsesindsatsen, særligt dialogsamtalerne med de unge og deres forældre, som vi ved har en stor effekt,« fastslår Trine Bramsen.

Hun tilføjer, at justitsminister Karen Hækkerup (S) henover sommeren har styrket samarbejdet med andre europæiske lande, der også oplever problemer med rekruttering til islamistiske oprørsgrupper og trusler fra hjemvendte 'foreign fighters'. Desuden vil justitsministeren og socialministeren i næste måned fremlægge et samlet udspil for indsatsen mod radikalisering og ekstremisme.