Minister afviser ændring i stram udlændingekurs trods rekordlavt antal asylansøgere

Antallet af asylansøgere er styrtdykket i 2016. Det viser en ny opgørelse for hele året. Enhedslisten mener, det giver anledning til, at Danmark igen tager imod FNs kvoteflygtninge. Det afviser integrations- og udlændingeministeren, Inger Støjberg (V).

Antallet af personer, der søger asyl i Danmark, er faldet fra 21.316 personer i 2015 til 6.072. Det viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet på baggrund af politiets POLSAS-system. Tallet dækker det foreløbige bruttoansøgertal og forventes at lande på 6.300 ansøgere. På billedet ses flygtninge og migranter, der vandrede på motorvejen i efteråret 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af asylansøgere i 2016 har ikke været lavere siden 2012. Det bekræfter Udlændinge- og Integrationsministeriet over for Berlingske. En opgørelse fra politiet viser, at 6.072 personer søgte asyl i Danmark i 2016.

Det er mere end 15.000 færre asylansøgere sammenlignet med 2015, hvor tallet var over 21.000. Ifølge ministeriet pågår der en efterregistrering, og det endelige antal asylansøgere forventes at ligge på omkring 6.300, hvilket er markant lavere end i 2013, 2014 og 2015.

»Der var en stor diskussion op til stramningerne om, hvorvidt opholdsvilkår havde en betydning. Der tror jeg, at man må sige nu, at det har det haft,« siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) .

Det markante fald får ikke ministeren til at ændre kurs på asylområdet.

»Det glæder mig meget, at vi har set et så voldsomt fald, og at de stramninger, vi har indført, har virket. Vi følger nøje med, og skulle der blive behov for nye stramninger, så vil de blive gennemført. Der er ikke på nogen måder lagt op til at lempe. Tværtimod,« siger ministeren, der fortsat ønsker, at antallet af asylansøger i Danmark bliver bragt ned.

Fortsat stop for kvoteflygtninge

Færre asylansøgere havde også glædet integrations- og udlændingeordføreren hos Enhedslisten, Johanne Schmidt-Nielsen, hvis tallet var udtryk for, at der var færre mennesker på flugt i verden. Men det, mener hun ikke, er tilfældet. Hun mener, at hovedforklaringen bag faldet er EUs flygtningeaftale med Tyrkiet, og at mange flygtninge sidder fast i Grækenland og Tyrkiet. Hun anerkender, at asylstramningerne i Danmark har haft en betydning - især de seneste stramninger af familiesammenføringsreglerne.

Johanne Schmidt-Nielsen mener, at ministeren oven på det store fald må aflyse det stop for FNs kvoteflygtninge, som regeringen med opbakning fra Socialdemokratiet indførte sidste år.

»Det, at tallet er så lavt, understreger jo bare, hvor tosset det er at suspendere kvoteflygtningeordningen. Man burde straks begynde at tage kvoteflygtninge igen og gerne hæve kvoten. Der er ingen andre lande, der har reageret på flygtningekrisen ved at droppe kvoteflygtningene, men der er en række lande, der har hævet kvoten,« siger hun.

Ministeren afviser at fjerne stoppet for kvoteflygtninge. Hun ønsker heller ikke at sætte tal på, hvor langt ned antallet af asylansøgere skal komme, før hun vil ophæve det.

»Vores stop for kvoteflygtninge afhænger dels af asylansøgerantallet, og om de, der får asyl, kommer til at forsørge sige selv og respekterer vores værdisæt. Hvis de ikke tager Danmark til sig og ikke kommer til at forsørge sig selv, så er det en større opgave og omkostning for os,« siger Inger Støjberg.

Stram asylpolitik og aftalen med Tyrkiet har effekt

Ifølge seniorforsker i Rockwool Fonden Marie Louise Schultz-Nielsen, der sidste år stod bag en undersøgelse af, hvad der bestemmer antallet af asylansøgere i Europa og Danmark, kan forklaringen på faldet have to årsager.

For det første kan det skyldes effekten af den flygtningeaftale, EU i 2016 lavede med Tyrkiet. For det andet skyldes det opstramninger af asylpolitikken i Danmark.

»Vores undersøgelse viser, at hvis man strammer, så ser det ud til at have en effekt på antallet af asylansøgere,« siger hun.

Stramninger kan indebære lavere ydelser til flygtninge, eller at det bliver sværere at få ophold. Også forhold som velfærdsniveauet i landet kan være afgørende for asylansøgertallet.

»Det kan man for eksempel se i Sverige, der både har haft en relativ lempelig adgang, men også et højt velfærdsniveau,« siger hun.

De seneste stramninger af familiesammenføringsreglerne var ikke med i Rockwool Fondens undersøgelse, men seniorforsker Marie Louise Schultz-Nielsen skønner, at også de kan have haft en effekt på det faldende antal asylansøgere.

DF roser grænsekontrollen

Dansk Folkeparti er overordentligt tilfredse med den generelle tilbagegang i antallet af asylansøgere. De mener, at tilbagegangen kan tilskrives de seneste stramninger og grænsekontrollen.

»Antallet er stadig alt for højt efter Dansk Folkepartis opfattelse. Jeg vil advare mod, at nogen vil bruge tallene til at hvile på laurbærrene. Det kan hurtigt gå den anden vej. Vi skal ned omkring 1.000 asylansøgere. Det vil være håndterbart,« siger udlændinge- og integrationsordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen.