V afviser lempet flygtningepolitik med nyt asylsystem

Regeringens asylpolitik er klokkeklar, siger Venstre. Antallet af asylansøgere skal mindskes mest muligt.

Dansk Folkeparti frygter, at den nye trekløverregerings ambition om et nyt asylsystem vil føre til, at flere flygtninge kommer til Danmark.

Men det afviser Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth:

- Det er det diametralt modsatte, vi siger. Vi vil modgå det system, hvor folk vandrer op igennem Europa for at søge asyl ved den danske grænse, og vi vil gøre endnu mere for at bistå med at lukke Europas ydre grænser.

- Vores vision er klokkeklar: Det er at reducere antallet af asylansøgere mest muligt.

I regeringsgrundlaget skriver VLAK-regeringen, at den "sammen med ligesindede europæiske partnere vil arbejde for et system, hvor man søger om asyl fra et tredjeland frem for ved de europæiske landes grænser".

- Eksempelvis Tyskland har været ude med et interessant forslag om, at man skal kunne vende skibene i Middelhavet.

- Det er den vej, vi gerne vil trække debatten, så man hverken kan søge asyl ved grænsen eller komme til Europa, siger Marcus Knuth.

EU-Kommissionen har før luftet planer om at flytte asylprocessen uden for EU's grænser, så flygtninge kan søge asyl på EU-kontorer eller ambassader, før de overhovedet sætter fødderne på europæisk jord.

Men sådan et system vil kræve en fordeling af de flygtninge, som tildeles asyl.

Det kaldte Venstre en "dårlig idé", og det er stadig partiets holdning. Marcus Knuth pointerer, at regeringens planer om et nyt asylsystem skal køre uden om EU.

Martin Henriksen, Dansk Folkepartis udlændingeordfører, kalder det "mærkværdigt", at man får en anden opfattelse af regeringens holdning til et nyt asylsystem i regeringsgrundlaget.

- Min ydmyge mening er, at de må stå på mål for det, de skriver i regeringsgrundlaget.

- Hvis de mener, der skal være et stop, et loft eller det ikke skal ske i samarbejde med EU, så må de jo skrive det, siger han.

/ritzau/