Mette F kræver nu flere penge til dagpengesystem

Under sin tale ved åbningsdebatten slog S-formand Mette Frederiksen torsdag fast, at et nyt dagpengesystem skal tilføres flere penge, hvis Socialdemokraterne skal gå med i en aftale.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen på talerstolen under Folketingets åbningsdebat torsdag d. 8. oktober 2015. Her skal politikerne debattere om blandt andet statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale fra tirsdagens åbning af Folketinget. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen gav fra Folketingssalens talerstol klar besked til regeringen - og resten af Folketinget - om, hvad der skal til, hvis det skal lykkes at lande en aftale om et nyt dagpengesystem med landets største parti: Der skal flere penge på bordet.

Dagpengekommissionen barsler om små to uger, og derefter skal Løkke & Co i gang med forhandlingerne - og det har længe været kendt, at et af de store stridspunkter er, hvorvidt ændringer skal ske inden for de eksisterende økonomiske rammer, eller om der skal tilføres flere midler.

Og står det til Socialdemokraterne, er udgangspunktet det sidste:

»Vi ønsker et styrket dagpengesystem. En ny ordning, der giver bedre mulighed for genoptjening. Hvor færre skal falde ud. Det er aldrig et selvstændigt mål at bruge flere penge. Og ud fra hvad vi indtil nu har kunne erfare, er der muligheder inden for den nuværende ramme. Men det er afgørende, at vi nu får skabt et robust dagpengesystem. På den baggrund er det vores opfattelse, at der vil være behov for yderligere finansiering,« lød det fra Mette Frederiksen.

S-formanden understregede, at der må forhandles om præcis »hvor meget«, der er påkrævet, og »hvordan« midlerne skal findes og bruges.

»Men en samlet løsning findes næppe inden for de nuværende rammer. Det bør 90 mandater i Folketinget kunne finde sammen om. Ellers er vi i Socialdemokratiet ikke med,« fastslog hun.

Det er ny klar tale fra Socialdemokraterne, der tidligere har været langt mere tvetydige i deres meldinger om økonomien i et nyt, forbedret dagpengesystem. Før valget sagde daværende statsminister og S-formand Helle Thorning-Schmidt, at »vi har de penge, vi har«, mens Mette Frederiksen tidligere i denne uge udtalte, at hvis dagpengekommissionens foreslår et nyt system, der koster flere penge, »må vi jo så diskutere«.

Mette Frederiksens krav om nye penge til et nyt dagpengesystem udløste det med det samme en række reaktioner fra både politiske modstandere og støtter på det sociale medie Twitter. (tryk på pilen til højre for at bladre).

I de seneste dage er det begyndt at dryppe lidt fra dagpengekommissionen.

Således skriver dagbladet Politiken i dag, at der er opstået intern uenighed blandt kommissionens medlemmer om finansieringen af de ændringer i systemet, som de anbefaler. Der er ifølge avisen enighed om at anbefale en mindre dagpengeydelse for nyuddannede og en lettere adgang til genoptjening, men angiveligt vil fagbevægelsen ikke gå med til, at ledige skal underlægges op til otte såkaldte karensdage om året, hvor de ikke modtager ydelse. De vil maksimalt have tre karensdage - og det vil i så fald betyde en ekstraregning på 600 mio. kroner.