Socialdemokraterne beskyldes for at lurepasse i dagpengespørgsmål

Det er uklart, om Socialdemokraterne trods dagpengekommissionens anbefalinger alligevel er parat til at bruge flere ressourcer på dagpengeområdet.

Trods gentagne spørgsmål ønsker arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) ikke at forholde sig til, hvilken vej Socialdemokraterne vil gå i forhandlingerne om dagpenge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraterne forventes at indtage en central rolle, når dagpengekommissionen inden længe kommer med sine anbefalinger, og forhandlingerne om et af de senere års mest betændte politiske temaer dermed begynder.

Vil partiet fortsat bakke op om linjen fra SR-regeringen, hvor et nyt dagpengesystem ikke måtte belaste statskassen yderligere? Eller vil Socialdemokraterne med Mette Frederiksen som formand kræve nye midler til de forsikrede ledige, ligesom Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti? Tilsammen sidder de fire partier på langt over halvdelen af Folketingets mandater.

Inden valget sagde daværende statsminister Helle Thorning-­Schmidt (S) meget klart, at hun fortsat bakker op om kommissoriet, som er sat i en stram økonomisk spændetrøje.

»Dagpengesystemet må ikke blive dyrere,« udtalte hun blandt andet i forbindelse med arbejdernes internationale kampdag kort før valgets udskrivelse.

I dag indtager Socialdemokraterne en mere fri rolle i oppositionen, og trods gentagne spørgsmål ønsker arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) ikke at forholde sig til, hvilken vej partiet vil gå i forhandlingerne.

Er Socialdemokraterne klar til, at bryde kommissoriets rammer og tilføre flere penge til et nyt dagpengesystem?

»Vi har selvfølgelig været med til at give kommissionen disse rammer, men derudover er vi nødt til at vente til kommissionen kommer med sin rapport.«

Men vil I bruge flere penge?

»Vi vil afvente kommissionen og forhandlingerne,« forklarer Leif Lahn Jensen.

Ingen gratis trylleøvelser

I går viderebragte Politiken oplysninger fra dagpengekommissionens foreløbige arbejde. I en 120 sider lang og teknisk baggrundsrapport oplister kommissionen blandt andet tre forskellige modeller for et nyt dagpengesystem, som alle har det til fældes, at det kan blive nødvendigt at skære i ydelserne, hvis der skal findes nye penge til at forbedre dagpengesystemet.

Flere centrale kilder på Christiansborg forklarer, at de anser modellerne for at være uden for politisk rækkevidde og henviser til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under en valgduel aftalte med Helle Thorning-­Schmidt, at de to partier ikke vil skære i dagpengene efter valget.

Den lækkede rapport får da også straks en af de største interne S-kritikere op ad stolen. Boligordfører Jan Johansen (S) mener, at den lækkede rapport viser, at politikerne må have penge op ad lommen til et nyt dagpengesystem.

»Det ligger så langt fra mig, at vi skal skære i ydelserne, at det kan vi slet ikke bruge til noget som helst,« forklarer han om anbefalingerne i den lækkede baggrundsrapport.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten opfordrer Socialdemokraterne til at droppe tilbageholdenheden og kræve nye penge på bordet i dagpengeforhandlingerne.

»Der findes ikke en gratis trylleøvelse her. Socialdemokraterne må komme ud af busken og melde klart ud, om de vil være med til at føre nye penge over i dagpengesystemet. I det sekund, de kommer med den melding, så er der en ny situation. Enhedslisten, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF har et stort flertal på Christiansborg, men det er Socialdemokraterne, som afgør, om det flertal kan blive brugt eller ej,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Inden valget gav Dansk Folkeparti og SF håndslag på, at de to partier kun vil indgå i en politisk aftale på dagpengeområdet, hvis den indeholder en halvering af genoptjenings-perioden fra 12 til seks måneder eller noget, der er bedre for dagpengemodtagerne. Dansk Folkeparti mener også, at Socialdemokraterne lurepasser i dagpengesagen ved ikke at melde mere klart ud:

»Det er underligt, at Socialdemokraterne melder pas her. Hvis de ikke vil melde klart ud, så må det være, fordi de synes, at der skal skæres i ydelserne, og det er ikke særlig attraktivt. Hvis Socialdemokraterne åbner op for, at de vil gå mere i samme retning som Dansk Folkepart og bruge flere penge, så bliver det svært for en Venstre-regering med kun 34 mandater at sidde det overhørigt,« siger Bent Bøgsted (DF), som forventer en bred dagpengeaftale, hvor S også er med.