S-profil: »Det ligger så langt fra mig at sætte dagpengesatsen ned«

Når dagpengesystemet skal reformeres, bør politikerne tilføre området flere penge, mener socialdemokraten Jan Johansen.

Socialdemokraternes Jan Johansen (i midten) i samtale med Mette Frederiksen (S) og Hans Andersen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er i forvejen en forringelse af levestandarden at gå fra beskæftigelse til dagpenge. Hvis man sænker dagpengesatsen yderligere, vil man næsten sænke folk ned i fattigdom, og det er en rigtig dårlig idé.

Det siger Socialdemokraternes boligordfører, Jan Johansen (S).

Han har tidligere markeret sig som en skarp kritiker af den tidligere regerings linje på dagpengespørgsmålet. Blandt andet skrev han i 2013 i en kronik i Politiken, at den daværende SR-regering og tidligere VK-regering havde »trukket et fundamentalistisk, argumentresistent jerntæppe« ned over dagpengespørgsmålet.

Politikerne indleder først samarbejdet om en ny dagpengereform efter Dagpengekommissionen, der blev nedsat af SR-regeringen, kommer med sine anbefalinger til, hvordan systemet kan nytænkes.

Det skal kommissionen gøre inden Folketingets åbning til oktober, men onsdag kan Politiken bringe en del af kommissionens rapport. Her lyder konklusionen, at dagpengesatsen skal sættes ned, uanset hvordan det nye system skrues sammen.

Kommissionen har nemlig fået i opdrag, at forslagene til dagpengeændringer ikke må øge omkostningerne på området, og derfor er det nødvendigt at sænke satsen, hvis dagpengeperioden eksempelvis skal forlænges eller genoptjeningsperioden gøres kortere.

Men denne tilgang, hvor dagpengesatsen sænkes, skurrer i Jan Johansens ører.

»Det ligger så langt fra mig at sætte dagpengesatsen ned. Det var slet ikke det, der var opgaven. Jeg ser det kun som et skjult tegn på, at man gerne vil have, at folk skal selvforsikre sig, og det er jeg personligt meget, meget imod,« siger han.

»En lavere dagpengesats har vi aldrig nogensinde diskuteret, og hvis det er det, der kommer frem fra kommissionen, så vil jeg bare sige, at det kan vi politikere ikke bruge til noget. Jeg kan i hvert fald ikke.«

I stedet taler Jan Johansen for, at politikerne bør tilføre flere penge til dagpengeområdet, ligesom han tidligere har talt for en konjunkturbestemt genoptjeningsperiode.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen (S).