Løkke vil lade integrationsvillige virksomheder skyde genvej

Statsministeren lægger op til, at store virksomheder, der gør noget ekstra for at få integreret flygtninge, skal have en slags genvej i beskæftigelsessystemet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen under topmødet om en bedre integrationsindsats på Marienborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Et eftermiddagsmøde på Marienborg med tre timers snak kommer ikke til at løse alle udfordringer med integrationen af flygtninge i Danmark.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skyder »civilsamfundets topmøde« i gang med en forhåbning om, at det resulterer i forpligtende aftaler. Han forventer »konkrete resultater her og nu«, siger han.

»Som jeg har forstået det, er der allerede nogle virksomheder, der har tilkendegivet over for beskæftigelsesministeren, at de vil forpligte sig til at tage et antal flygtninge,« siger statsministeren i en tale forud for mødet, hvor en række virksomheder, kommuner, frivillige og organisationer deltager.

»Det ser dermed ud til, at vi kan indgå et partnerskab. Hvor virksomheder forpligter sig på pladser til flygtninge, kommuner forpligter sig til at yde den service, virksomhederne og de enkelte flygtninge har brug for, og regeringen forpligter sig til, at store virksomheder, der gør noget ekstra, kan få en integrationsaftale - en slags genvej i beskæftigelsessystemet,« siger Løkke.

Hvad genvejen helt konkret går ud på, siger statsministeren ikke noget om.

I år er der indtil videre registreret 8.700 asylansøgere i Danmark. Til sammenligning var der ved udgangen af september sidste år 11.000, der havde søgt asyl i Danmark.

Statsministeren slår da også fast, at det ikke er noget nyt problem, de indbudte skal forsøge at finde en løsning på.

»Mødet her er inspireret af danskernes kæmpe engagement til at hjælpe flygtninge - som frivillige, i foreninger, i virksomheder. Det handler om at gribe det engagement, mens der er et momentum og sørge for at skabe nogle rammer, som det engagement kan finde ind i, så det ikke bare bliver ved den øjeblikkelige emotionelle begejstring eller et like på Facebook,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han opfordrer alle deltagere til at lytte til hinanden, blive inspireret - og så tage næste skridt »og forpligte hinanden på fælles løsninger«.

»Jeg bilder mig ikke ind, at vi ved at samles i denne kreds tre timer en eftermiddag på Marienborg løser alle udestående problemer,« siger Lars Løkke Rasmussen.