Løkke finder intet odiøst i sagen om Esben Lunde Larsen

Statsministeren mener ikke, det er et problem, at forskningsministeren har lagt pres på Trafikstyrelsen i en sag om kæmpevindmøller, som han selv har økonomiske interesser i.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før Esben Lunde Larsen (V) blev forsknings- og uddannelsesminister, lagde han som menigt folketingsmedlem for Venstre i foråret politisk pres på Trafikstyrelsen i en sag om en vindmøllepark, hvor han selv samt hans far og bror havde økonomiske interesser for millioner af kroner.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ser ikke nogen grund til en løftet pegefinger. Han understreger, at han ikke kender sagen i detaljer:

»Men jeg kan helt generelt sige, at der ikke er noget odiøst i, at et folketingsmedlem passer sit arbejde. Og til det at passe sit arbejde hører det vel også, at sager, der fylder noget i ens eget lokalområde, dem må man gerne arbejde med på Christiansborg. Det må man jo også, selvom man selv fylder noget i det lokalområde, man stiller op i,« siger Løkke.

Sagen drejer sig om ansøgningen til en stor vindmøllepark, der skulle bygges ved indflyvningen til Stauning Lufthavn i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Trafikstyrelsen påpegede, at der var sikkerhedsproblemer i forhold til at sætte 25 kæmpevindmøller op få hundrede meter fra landingsbanen, skriver Ekstra Bladet.

Herefter kaldte Esben Lunde Larsen daværende transportminister Magnus Heunicke (S) i samråd.

Adspurgt om det i den forbindelse ikke er god skik at gøre opmærksom på stærke personlige og økonomiske interesser, svarer statsministeren:

»Jeg kender ikke den konkrete sag og har ikke yderligere kommentarer til den. Jeg tror, at hvis man tager ud i Danmark - for eksempel til det sted, forskningsministeren er opstillet - så vil man finde, at der er et stærkt lokalt kendskab. Jeg vil tro, at folk på de kanter udmærket er bekendt med både hvem folketingsmedlemmet var - og hvilke relationer, der i øvrigt er,« siger Løkke og tilføjer:

»Og vi kan jo ikke have et system, hvor man er afskåret fra at arbejde politisk med ting, blot fordi man ved noget om det eller er berørt af det.«

Politiske modstandere ser et mønster fra Løkkes egne bilagssager over tidligere forsvarsminister Carl Holsts (V) brug af en regionsansat medarbejder til sin personlige valgkampagne og til forskningsministerens vindmøllesag.

Men statsministeren affejer spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om en særlig kultur i Venstre:

»Hvis der med kultur i forhold til forskningsministeren menes, at man lever i sit lokalsamfund, tager alvorligt hvad der rør sig og arbejder på Christiansborg som menigt folketingsmedlem for de sager, der rører sig, så har jeg altså ikke noget imod den kultur,« siger Løkke.

Ifølge Ekstra Bladet ville vindmølleprojektet have udløst et millionbeløb til Esben Lunde Larsens bror og far for jorden, og yderligere en million kroner til faren for en gammel mølle.