Kristen minister kan dele vandene

Der er rejst tvivl om forsknings- og uddannelsesminister Esben Lunde Larsens uddannelse. Til gengæld er der ingen tvivl om hans tro.

Esben Lunde Larsen fotograferet i uddannelses- og forskningsministeriet foran Kirsten Kjærs portræt af N.F.S. Grundtvig. Lunde Larsen har skrevet ph.d. om Grundtvig. Foto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke hver dag, at en minister offentliggør en pressemeddelelse med en gennemgang af sin uddannelse. Men det er ikke desto mindre, hvad videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) netop har gjort på videnskabsministeriets hjemmeside.

Formentligt ikke fordi han har lyst til det. Men fordi han føler sig presset til det. Han er på ny i mediernes søgelys. Igen handler det om hans kristentro. Og om noget så verdsligt som et CV.

Den 37-årige minister har aldrig lagt skjul på sin religiøsitet. Han er vokset op på en gård i Stauning i det, der bliver kaldt bibelbæltet på egnen omkring vestjyske Ringkøbing, og har trådt sine barnesko i kirken. Efter gymnasiet var han lærer på en luthersk missionsk efterskole. Siden blev han teolog, og i 2013 blev han ph.d. med afhandlingen »Frihed for Loke saavel som for Thor: N.F.S. Grundtvigs syn på åndelig frihed i historisk og aktuelt perspektiv«.

En kristentro, som han nok var kendt for lokalt og i kirkelige og politiske kredse, inden han blev uddannelses- og forskningsminister i den nye Venstre-regering. En kristentro, nogle vil kalde konservativ. Således kritiserede han som ung teologistuderende den lokale præst i Stauning for at have været gift for mange gange.

Kreationisme, nej tak

Hans tro blev dog først for alvor stillet til skue for Gud og hvermand, da han i sommer talte eksistens og videnskab med Jyllands-Posten. Samtalen fik øjenbrynene til at løfte sig i det sekulariserede Danmark. En nyvalgt videnskabsminister i et land, der i år vil bruge små 22 milliarder kroner på forskning og innovation, sagde, at »der er en skabende gud, der står bag det hele«.

»Jeg mener, at der er en skabende gud, der står bag det hele. Og hvordan udviklingen så er fra det tidspunkt, kan jeg på ingen måde give nogen kvalificerede bud på. Og det er sådan set heller ikke afgørende. For det afgørende er, om der er plads til balancen mellem videnskab og tro. Og det er der,« lød det fra ministeren:

»Du bevæger dig ind i en sfære om videnskab og tro, hvor der ikke behøver at være modsætninger. Der er en evolutionstanke om, hvordan ting har udviklet sig. Men hvordan det blev sat i gang, kan være et trosspørgsmål, hvis du spørger i teologien. Og det kan være et videnskabsspørgsmål, hvis du spørger i evolutionsbiologien. Det afgørende er, at der er forskningsfrihed. Så forskeren – uanset om han forsker i teologi eller naturvidenskab – kan dykke kritisk ned i det. Det skal enhver forsker, og så er der et privat rum for forskeren, hvor han kan tro mere eller mindre på det, som han arbejder med.«

Så råbte kritikerne ellers kreationist, og Esben Lunde Larsen måtte forklare sig uden at fravige sin tro.

»Jeg har aldrig opfattet mig selv som kreationist, og jeg tror, at en række danske debattører i denne sammenhæng skal være varsomme med at lægge folk, herunder ministeren for uddannelse og forskning, ord i munden,« sagde han til videnskab.dk.

Bibelen som den absolutte autoritet

Denne gang er det hans akademiske meritter, der interesserer medierne så meget, at han har set sig nødsaget til at offentliggøre sin vej gennem de videregående uddannelser. Således kunne Ekstra Bladet forleden berette, hvordan han i sit CV på Folketingets hjemmeside udelader en række oplysninger om sin uddannelse. Oplysninger, som ikke mindst hans politiske modstandere og kritikere i uddannelses- og forskningsverdenen vil finde interessante.

Han nævner ikke et ord om, at han i en årrække var indskrevet på Misjonshøgskolen i Stavanger, der er ejet af Det Norske Misjonsselskab. Han siger heller noget om, at han samtidig har deltaget i kurser på det ligeledes private Dansk-Bibel Institut. Kurser, der dog ikke har givet ham merit, sådan som studierne på missionshøjskolen har. Merit, som han i løbet af sin studietid fik overført fra Stavanger til Københavns Universitet, hvorfra han blev cand.theol i 2008. Han nævner i sit CV heller ikke noget om, at bibelinstituttet har lagt lokaler til nogle af hans eksamener fra missionshøjskolen.

I instituttets vedtægter står der bl.a., at »Bibelen er Guds ord, givet ved Helligåndens inspiration, fuldt troværdig og urokkelig, helt igennem og uadskilleligt Guds ord og menneskeord. Bibelen er, sådan som den oprindelig blev givet, uden fejl og selvmodsigelser i alle udsagn (...) den er den eneste, men også fuldt tilstrækkelige, klare og absolutte autoritet i alle spørgsmål vedrørende tro, lære og livsførelse«.

Virksom minister

Esben Lunde Larsens politiske liv begyndte i 1995, da han meldte sig ind i Venstres Ungdom. I 2006 blev han valgt ind i byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Han var bl.a. formand for kommunens videnudvalg.

Fire år senere blev han viceborgmester, og i 2011 kom han med 10.183 personlige stemmer i Folketinget og blev V-ordfører for forskning, videregående uddannelser og SU. I sommer blev han gevalgt til tinge. Med godt 750 flere personlige stemmer end i 2011.

I den forløbne uge blev den grundtvigianske minister i folketingssalen spurgt til sit forhold til Dansk Bibel-Institut. Han lod forstå, at han ikke deler »instituttets ortodokse bibelsyn«. Han tilføjede dog også, at han har »nydt godt af at få faglig supplering der i forhold til frivillige kurser«.

Mens han er blevet kritiseret for ikke rigtigt at ville forklare sig yderligere og uddybe sit syn på tro og videnskab, så har han alt andet end stukket hovedet i busken politisk. Han har efterlyst mere elite på universiteterne, han har talt dunder og er kommet med opsange til de studerende, han sidder for bordenden i forhandlingerne om den forkætrede fremdriftsreform, han gør klar til at skrotte taxametersystemet, han har udmeldt milliardbesparelser på uddannelser, og ifølge ham og regeringen skal der alene næste år spares 1,4 milliarder kroner på den offentlige forskning.