Løkke dropper ambitiøs skattepakke og udskyder forhandlinger om udlændingepolitikken

På et pressemøde i Statsministeriet har Lars Løkke Rasmussen meddelt, at regeringens plan om store skattelettelser bliver droppet til fordel for en hurtig aftale med Dansk Folkeparti.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder pressemøde for at gøre status og redegøre for regeringens planer for første halvår af 2018. Regeringens planer om at give danskerne en »ambitiøs« skattepakke med større skattelettelser til gavn for især de lavestlønnede og folk »med helt almindelige indkomster« bliver nu foreløbigt skrinlagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Regeringens planer om at give danskerne en »ambitiøs« skattepakke med større skattelettelser til gavn for folk »med helt almindelige indkomster« bliver nu foreløbigt skrinlagt.

På et pressemøde i Statsministeriets spejlsal har statsminister Lars Løkke Rasmussen netop gjort det klart, at uenighederne mellem regeringen og støttepartiet, Dansk Folkeparti, betyder, at man dropper skatteplanen.

»Regeringen er kommet frem til den konklusion, at hvis vi skal have en god start på 2018, så skal vi hellere fokusere på de ting, vi kan blive enige om,« siger statsministeren.

Han oplyser, at regeringen har meddelt Dansk Folkeparti, at man vil skille debatten om udlændingepolitik og skattepolitik hver for sig. Han henviser til, at Dansk Folkeparti har stillet som krav, at der kommer et paradigmeskifte i udlændingepolitikken, såfremt partiet skulle diskutere skattelettelser.

»Der ville være en risiko for, at vi løber panden mod en mur, fordi vi ikke kan levere det, Dansk Folkeparti synes, vi skal levere,« siger statsministeren.

»I det lys har regeringen besluttet at afkoble den skattepolitiske debat fra den udlændingepolitiske debat.«

Han understreger, at man i løbet af foråret vil diskutere udlændingestramninger med Dansk Folkeparti, men at det vil være adskilt fra øvrige politiske forhandlinger.

»Regeringen vil meget gerne drøfte udlændingepolitik, men på udlændingepolitikkens præmisser,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren erkender, at han gerne havde set, at dele af forhandlingerne var gået hurtigere.

»Jeg må acceptere, at jeg står i spidsen for en mindretalsregering, og at jeg er nødt til at skaffe opbakning til vores politik,« siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer:

»Men det er klart, at hvis jeg bestemte alting selv, så ville det gå hurtigere.«

Regeringen går nu efter at få forhandlet sig frem til en skatteaftale, som kun angår pengene fra de to aftaler om en jobreform fra 2015 og tilbagetrækning fra 2017.

Disse to aftaler gav et samlet råderum på 3,5 milliarder kroner, mens der muligvis kan findes flere penge ved at indføre en række nye optjeningsprincipper for offentlige ydelser sammen med DF.

Dermed står regeringens skatteaftale hverken til at blive historisk stor eller så »ambitiøs«, som Liberal Alliance ellers tidligere har lagt vægt på.

»Vi må sande, at vi ikke kan indfri ambitionen om at give familierne lidt mere luft i husholdningerne,« siger statsministeren på pressemødet.

Da Anders Samuelsen kort før jul afmonterede partiets trussel om ikke at stemme for regeringens egen finanslov, fortalte han samtidig, at det skete under den forudsætning, at der i stedet blev indgået en »ambitiøs« skatteaftale i starten af 2018.

Kristian Thulesen Dahl fortalte kort før jul, at han hele tiden har været klar til at indgå en aftale med regeringen om de 3,5 milliarder kroner, der lå tilovers fra Jobreform fase I og sommerens tilbagetrækningsaftale. Ifølge ham ville regeringen dog gerne indgå en mere ambitiøs skattepakke, og netop derfor kom han med sit krav om et »paradigmeskift« i udlændingepolitikken.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), roser i forlængelse af statsministerens pressemøde regeringens beslutning.

»Godt at »historisk store skattelettelser« er udsat. Udsigt til god lille pakke. Fortsætter kamp for paradigme-skifte på udl. området,« skriver partiformanden på Twitter.

Regeringen har imidlertid haft svært ved at levere det ønskede paradigmeskifte for Dansk Folkeparti. Udlændingeministeriets jurister har gennem længere tid forsøgt sig med at undersøge flere konkrete forslag, men er gang på gang stødt mod en mur i form af menneskerettigheder og internationale love, som Danmark har forpligtet sig til.

»Jeg ved jo godt, at succeserne blev overskygget af, vi ikke kom i mål med hele vores arbejdsprogram,« konstaterede Lars Løkke Rasmussen på pressemødet efter at have omremset de aftaler, man fik landet i 2017.