LA til kandidater: Følg partilinjen eller ti stille

Liberal Alliances kandidater til kommunalvalget skal mene det samme som partitoppen, ellers skal de slet ikke mene noget, siger partiets pressechef.

Valgplakat for Liberal Alliance i Midtjylland Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliances partitop giver partiets 406 kandidater til kommunal- og regionsvalget mundkurv på. De må ikke have holdninger, der afviger fra partiets top, og hvis de mener noget andet, skal de holde det for sig selv. Det skriver Jyllands-Posten.

I en spørgeskemaundersøgelse, som Jyllands-Posten rundsendte til LA-kandidaterne 4. november, kom der flere opsigtsvækkende svar retur.

»Vi har kigget spørgsmålene (fra Jyllands-Posten, red.) igennem, og det tydeligt for os, at spørgsmålene er konstrueret for at få så mange som muligt til at falde i de indlagte fælder,« skriver Liberal Alliances pressechef, Niels Thulesen Dahl, i en mail, som Jyllands-Posten har set.

»Det er meget vigtigt, at I holder jer til den nedenstående vejledning til spørgsmålene, hvis I besvarer dem. Mener I ikke, I kan leve med at give svar, vi anbefaler, er det meget vigtigt, at I undlader at svare på spørgsmålene,« skriver pressechefen videre i mailen og dikterer herefter, hvad kandidaterne bør svare til de sidste syv spørgsmål.

Simon Emil Ammitzbøll (LA), partiets politiske ordfører, forsvarer pressechefens anbefaling til kandidaterne.

»Vi sender altid et forslag ud til folk om, hvad de kan svare. For vi har topstyring i Liberal Alliance, og det er vi sådan set stolte af. Men heldigvis er det ikke nødvendigt at bruge så tit,« siger Simon Emil Ammitzbøll, der ikke mener, at partitoppen begrænser kandidaternes ytringsfrihed.

»Der er fuld ytringsfrihed for vores kandidater. Men når man er med i Liberal Alliance, går man til valg på de programmer, som Liberal Alliance har. Liberal Alliance er et frivilligt fællesskab, som man kan melde sig ind i, hvis man bakker op om partiets politiske program,« siger han.