LA parat til »uhellig alliance« om whistleblowerordning

Liberal Alliance vil presse regeringen og finde fodslag med andre partier i håb om at indføre en whistleblowerordning for offentligt ansatte.

Læs mere
Fold sammen

Liberal Alliance vil rokke ved regeringens båd og bejle til andre partier i håb om at få indført den whistleblowerordning for offentligt ansatte, som regeringens ekspertudvalg advarer mod.

»Vi ønsker, at man går videre med whistleblowerordningen. Derfor håber vi, at vi kan presse regeringen, og så vil vi forsøge at lave en uhellig alliance med de partier, som er enige med os,« siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Ekspertudvalget har undersøgt muligheden for, at man ved lov pålægger offentlige myndigheder at oprette et uafhængigt nævn, som offentligt ansatte anonymt kan informere om problematiske eller ligefrem ulovlige forhold på arbejdspladsen.

Et stort flertal i udvalget fraråder regeringen at ændre den nuværende lovgivning, og justitsminister Mette Frederiksen (S) fortæller, at hun lytter til anbefalingerne. Det ærgrer Simon Emil Ammitzbøll.

»Det er ærgerligt, hvis man dropper muligheden for, at folk kan sladre om ting, der ikke foregår efter bogen i den offentlige sektor, uden at skulle frygte for at miste deres arbejde,« siger han.

Ordføreren mener, at regeringen smelter så meget sammen med statsapparatet, at det skygger for afgørende informationer om den offentlige sektor.

»Regeringen er blevet så meget ét med statsapparatet, at den svigter idealet om, at offentligt ansatte - uden at risikere en fyreseddel - skal kunne fortælle det til offentligheden, hvis der er kritisable forhold på deres arbejdsplads,« siger han.