Kort før et afgørende møde vender V-nestor Løkke ryggen: »Formandsskifte kan forhåbentlig bringe fred«

Mangeårig Venstre-minister Bertel Haarder melder sig kort før fredagens møde i partiets forretningsudvalg i koret af politikere, der ønsker Lars Løkkes Rasmussens afgang som formand. Flere følger trop. Samtidig går Haarder imod Løkke, når det handler om afviklingen af det kommende landsmøde.

»Selv hører jeg til de mange tavse gruppemedlemmer, der mener, at den langvarige strid er helt uholdbar i længden, og at et formandsskift forhåbentlig kan bringe afklaring og fred,« skriver Bertel Haarder på Facebook. Dermed trækker han sin støtte til Lars Løkke Rasmussen som partiets formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det var ikke mange kommentarer, den fremmødte presse fik fra medlemmerne af Venstres Forretningsudvalg, der fredag aften kom til det med spænding ventede møde.

Partiformand – og aftenens hovedperson – Lars Løkke Rasmussen så man ikke. Med få minutters mellemrum kom hans assistent kørende til hotellets hovedindgang i to forskellige biler. Begge gange medbragte han bagage, og anden gang medbragte han også et par skjorter, der så ud til at være et par størrelser for store til at passe assistenten.

Noget tydede dermed på, at Løkke allerede var blevet sneget ind af en anden indgang.

På vej ind til mødet forsikrede næstformand Kristian Jensen, at han ville sige noget efter mødet, der først sluttede efter avisens deadline.

Hovedparten af de 24 medlemmer af Venstres Forretningsudvalg blev dog allerede på vej til mødet mindet om, hvad der er på spil på det højdramatiske møde lidt uden for Vejle – et møde, der kan få afgørende betydning for partiets fremtidige formandskab.

Afvarsel fra Bertel Haarder

For få timer inden mødets begyndelse klokken 18 meldte Venstre-nestor og mangeårig minister Bertel Haarder sig i koret af politikere og Venstre-stemmer, der ønsker sig af med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som henholdsvis formand og næstformand.

»Formandsstriden i Venstre har fået Løkke, Claus Hjort og andre gruppemedlemmer til at markere sig kraftigt, mens vi andre holder os tilbage, fordi vi ikke vil fyre op under konflikten. Det gør debatten skæv. Selv hører jeg til de mange tavse gruppemedlemmer, der mener, at den langvarige strid er helt uholdbar i længden, og at et formandsskift forhåbentlig kan bringe afklaring og fred,« lyder det i et Facebook-opslag fra Haarder.

Udmeldingen kommer med andre ord ikke fra hvem som helst i partiet. Bertel Haarder er den længst siddende minister siden systemskiftet i 1901, og han er den eneste danske politiker, der har været minister på et tidspunkt i hvert af de seneste fire årtier. I stort set samtlige år har Bertel Haarder været en central figur i Venstre.

Kort tid efter bakkede et andet af Venstres folketingsmedlemmer, Louise Schack Elholm, udmeldingen fra Bertel Haarder op:

»Kloge ord fra en god og erfaren kollega,« lyder det på Facebook.

Lignende toner kom fra medlem af Venstres folketingsgruppe, Peter Juel-Jensen:

»Jeg synes faktisk Bertel har fat i den lange ende her! Det kan jeg godt følge langt hen ad vejen!« skriver han, også på Facebook.

Hårdt angreb på Claus Hjort

Bertel Haarder, Louise Schack Elholm og Peter Juel-Jensen er blot de seneste medlemmer af folketingsgruppen, der bakker op om et formandsskifte i Venstre. Gennem de seneste dage har også Carsten Kissmeyer, Preben Bang Henriksen, Jacob Jensen samt Anni Mathiesen givet udtryk for, at de har mistet tilliden til ledelsen af partiet.

På Venstres sommergruppemøde på Kragerup Gods i midten af august holdt Bertel Haarder et langt indlæg, som Berlingske tidligere har beskrevet, hvori han manede til ro og besindelse i partiet. Det var på det møde, hvor Claus Hjort Frederiksen indledningsvist havde krævet Kristian Jensens afgang som næstformand som en konsekvens af et interview i Berlingske, hvor Kristian Jensen gik op imod Løkkes linje og tog afstand fra meldingen i valgkampen om et samarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre.

Bertel Haarder sluttede ifølge Berlingskes oplysninger sit indlæg med direkte henvendt til Hjort at sige, at han ikke burde have krævet Kristian Jensens afgang.

»For mig var det Hjorts og Løkkes adfærd på sommergruppemødet på Kragerup Gods og det forudgående valg af gruppebestyrelse, der fik bægeret til at flyde over. Og det er ikke, fordi jeg er uenig i Løkkes åbning for en SV-regering,« lyder det videre i Bertel Haarders Facebook-opslag.

Haarder understreger, at formandsskiftet bør ske i forbindelse med et ekstraordinært landsmøde og ikke på et fremrykket landsmøde, som Løkke Rasmussen ellers har argumenteret for.

Et ekstraordinært landsmøde kan således gennemføres med blot ét punkt på dagsordenen, påpeger Haarder: valg af formand og næstformand.

Lars Løkke Rasmussen har modsat, ifølge Jyllands-Posten, i en indstilling til partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg skrevet, at han ønsker et fremrykket landsmøde, og at landsmødet først fastlægger en klar politisk linje for Venstre via en »politisk udtalelse«, som de delegerede skal tage stilling til. Først herefter er det ifølge Løkke relevant at diskutere, hvem der skal lede partiet.

Det er alene Venstres landsmøde, der vælger partiets formand.