K-formand: Nedskæringer i beredskabet er »uansvarlige«

Sparekniven i det danske beredskab kan få alt for vidtrækkende konsekvenser ved både terrorangreb og naturkatastrofer, mener de Konservative, der vil have regeringen til at genoverveje besparelserne.

Partileder Søren Pape Poulsen (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Oversvømmelser. Storm. Terrorangreb.

Danmarks evne til at håndtere den type begivenheder bliver kraftigt svækket, hvis planer om millionbesparelser på beredskabet går igennem, mener de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen (K), der vil have regeringen til at genoverveje nedskæringerne.

»Det er uansvarligt at lave besparelser, der rammer et beredskab, der skal sikre og hjælpe os, når der har været storme og oversvømmelser, eller hvis det ulykkelige skulle ske, at vi bliver ramt af et terrorangreb med bomber,« siger han og opfordrer regeringen til droppe besparelserne på det statslige område.

Ifølge Berlingske skal der i alt spares 300 millioner kroner på beredskabet i de kommende år. 175 millioner skal spares på det kommunale beredskab, mens besparelser på 125 millioner kroner vil ramme det statslige beredskab, der tager sig af mere komplicerede og omfattende redningsaktioner.

Netop derfor vil det være dumt at lave nedskæringer, mener Søren Pape Poulsen.

»Det statslige beredskab har blandt andet specialister til at hive folk væk, hvis de er fanget under murbrokker efter en eksplosion,« siger han og understreger, at det også handler om at undgå unødige efterregninger ved storme og oversvømmelser.

Det er simpelthen dyrere at være dårligt forberedt end at være klar til at være velforberedt og lave en hurtig indsats, hvis en større katastrofe skulle ramme landet, lyder det.

I kølvandet på terrorangrebet i København præsenterede de Konservative en større terrorpakke med et prisskilt på 3,4 milliarder kroner, og i den forbindelse meldte Søren Pape Poulsen ud, at partiet vil droppe de planlagte besparelser på beredskabet.

»Vi var ikke med i de her besparelser, og nu kommer vi konstruktivt og foreslår, om ikke det vil være klogt at tage nedskæringerne op til revision,« siger Søren Pape Poulsen

Venstre og Dansk Folkeparti melder sig klar til at kigge på nedskæringerne i beredskabet, som de gennemførte sammen med regeringen i forbindelse med sidste års vækstaftale.