Her er de jødiske forældres brev til Thorning

Omkring 150 forældre til eleverne på den jødiske Carolineskolen i København har sendt et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), fordi forældrene frygter for deres børns sikkerhed.

Arkivfoto fra sidste år, hvor Carolineskolen blev udsat for hærværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Dette brev kommer oven på de tragiske omstændigheder i København 14. og 15. februar 2015 og er et brev, vi håbede, vi aldrig skulle skrive.

Som forældre til elever, børnehave- og vuggestuebørn på Carolineskolen, den jødiske skole i København, gør vi os i disse dage kraftige overvejelser om, hvorvidt vi fortsat tør aflevere vores børn på skolen.

Carolineskolen har eksisteret i over 200 år og er en af de ældste jødiske skoler i verden. Skolen er grundstenen i vores lille menighed og er med til at fastholde de værdier, der ligger i vores dansk-jødiske identitet og kulturhistorie. Skolen giver børnene en forståelse af, hvad det vil sige at være dansk og jøde på samme tid.

Vi har altid vidst, at det ikke var helt uden risiko, når vi dagligt afleverede vores højt elskede børn på skolen om morgenen. Men risikoen fyldte trods alt ikke så meget, at den gav anledning til alvorlig bekymring. Efter likvideringen af Dan Uzan har situationen desværre forandret sig.

Forældrene til de små 200 børn på skolen, i børnehaven og vuggestuen stiller alle samme spørgsmål: Tør vi aflevere vores børn på skolen? Kan vi gå på arbejde uden at være plaget af frygt for, hvad der kan ske med vores børn, hvis den næste terrorhandling sker på skolen, som det er sket andre steder i Europa, blandt andet i Toulouse.

Vi ønsker at kunne fortsætte et jødisk liv i Danmark, sådan som vi har gjort det i mere end 400 år. Men retten til at eksistere som jøde i Danmark er på alle måder truet. Hvis vi skal kunne opretholde modet til at bruge vores institutioner, det være sig skolen, børnehaven, vuggestuen, synagogen eller menighedscentret, er det afgørende med permanente seriøse sikkerhedsforanstaltninger, helt som de jødiske menigheder har det i blandt andet Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Italien.

Da vi mødte på skolen tirsdag 17. februar - to dage efter terrorangrebet - var der svært bevæbnet politi på begge sider af skolen. Betjentene kommer fra specialenheder, der er uddannet til netop denne type opgave. De er den eneste årsag til, at vi siden angrebet har turde at aflevere vores børn.

Så længe trusselsniveauet mod jøderne er så højt, lige så længe er det nødvendigt med kvalificeret bevæbnet politi ved de jødiske institutioner - og en opgradering af sikkerhedsinstallationerne i øvrigt. Det er ikke en opgave, som en lille menighed på få tusinde medlemmer selv kan eller bør håndtere. Det kræver en permanent indsats, som kun en stat kan garantere.

Den dag Danmark ikke længere støtter op om vores børns sikkerhed, den dag bevæbnet politi forsvinder fra vores skole, den dag forsvinder vores børn også fra skolen. Det er sådan alle forældre føler det lige nu. Desværre.

Vi har behov for regeringens ord på, at politiet ikke forsvinder, når det bliver hverdag igen. Og at vores sikkerhed i øvrigt opgraderes, så vi kan føle os trygge i vores danske samfund, som vi er stolte af at være en del af.

I håbet om at du vil møde os i åben dialog hurtigst muligt.

Med venlig hilsen forældrene på Carolineskolen