Folkemødet har fået folkets blå stempel

En demokratisk folkefest eller et lukket rum for magteliten? Folkemødet på Bornholm styrker både demokratiet og dialogen mellem politikere og borgere, lyder vurderingen fra danskerne i en ny analyse.

Onsdag blev der arbejdet på højtryk for at være klar til Folkemødet 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag strømmer hundredvis af politikere, lobbyister, kommunikationsfolk, fagfolk og journalister til Bornholm for at være med til det fjerde Folkemøde.

Men hvor folkeligt er Folkemødet egentligt? Det spørgsmål er blevet stillet gang på gang, og adskillige politikere og debattører har kritiseret politikfestivalen i Allinge for ikke at leve op til sit navn. En »branchefest for lobbyister« og »lukket fest for eliten«, lød beskrivelsen eksempelvis i fjor fra den socialdemokratiske erhvervsordfører Benny Engelbrecht. Og forleden advarede DF-formand Kristian Thulesen Dahl i sit nyhedsbrev mod, at politikerne snarere »møder organisations- og mediedanmark« end »folket«, når de tager turen til solskinsøen, og han opfordrede til, at Folkemødet udvikler sig i »en folkelig retning«.

Billedet, der tegner sig i befolkningen, er imidlertid langt mindre dystert og negativt.

Kommunikationsvirksomheden Operate er i samarbejde med Folkemødesekratariatet i gang med en større kortlægning og analyse af Folkemødet og dets deltagere og har udført en internetbaseret måling blandt flere end 1.000 danskere om deres syn på begivenheden. Ud af de 515 adspurgte, der kender til og har hørt om Folkemødet, er meldingen positiv. 57 pct. er enige eller meget enige i, at »Folkemødet styrker dialogen mellem politikere, organisationer og borgere«, og 45 pct. er enige i, at »Folkemødet styrker demokratiet«. 24 pct. er »uenige«eller »meget uenige«.

Anders Dybdal, chefrådgiver i Operate og ekstern lektor på Roskilde Universitet vurderer, at kendskabet til Folkemødet er højt, taget i betragtning at det kun afholdes for fjerde gang. Og tallene overrasker ham:

»Især fordi pressedækningen har været præget af en debat om, at folkemødet er for lukket og er for meget fadøl mellem magthavere. Men Folkemødet er faktisk en meget åben fest, hvor alle kan deltage. Det er ikke kun de cirka 500 politikere, embedsmænd og journalister, der har deres daglige gang på Christiansborg, der rykker til Allinge for at tale videre dér,« siger han og henviser til, at politikerne selv angiver, at de på Folkemødet bruger mest tid på at tale med borgere, det politiske bagland samt virksomheder og organisationer.

Han hæfter sig også ved, at deltagerantallet er steget støt i løbet af årene, og at langt flere end de store magtfulde interesseorganisationer nu også tager turen til Bornholm.

»I dag er der også spejderforeninger, skoleskak og Jyder mod Overflødige Motorveje, så der deltager altså nogle andre foreninger og organisationer end dem, der normalt banker på dørene hos politikerne, og som ikke har lobbyister og PR-bureauer ansat.«

Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), glæder sig over, at folket hæfter positive ord som demokrati og dialog på Folkemødet.

»En af grundpillerne i Folkemødet er jo netop, at helt almindelige mennesker kan få et indblik i beslutningstagermaskineriet, og det er mit indtryk, at det er en stor oplevelse for borgerne, at de kan gå på gaden og pludselig befinde sig blandt folk, de normalt kun ser på fjernsynet. Og at de bare kan stille et spørgsmål til statsministeren eller finansministeren, der så rent faktisk svarer,« siger hun.

Folkemødet har dog masser af udviklingspotentiale, erkender borgmesteren. Hun peger eksempelvis på, at de mange debatter i løbet af festivallen godt kan åbnes mere – blive mere inddragende – i stedet for i høj grad at tage form af paneldebatter, og hun er også spændt på, om partilederne i år i højere grad vil gøre brug af deres taletid fra hovedscenen til at sætte en dagsorden og sparke gang i noget debat.

Den store efterspørgsel på færge- og flybilletter samt antallet af bookede overnatninger på øen tegner et billede af, at Bornholm får masser af gæster i Folkemøde-dagene. Og ifølge Winni Grosbøll er der tegn på, at publikummet af »almindelige mennesker« bliver mere bredt.

»Der er stort set udsolgt på vandrehjem og campingpladserne, og det er inklusive teltpladserne, så det tyder på, at der kommer et nyt segment til Folkemødet, som ikke har været der før, medmindre ministrene og borgmestrene begynder at ligge i telt. Sommerhuse er også udlejet i stor stil på hele øen, hvilket indikerer, at der også kommer en del familier,« siger hun.