Først SU-klarhed efter valget

SU'ens fremtid er gået i hårdknude. Regeringen nægter at ophæve det brede SU-forlig med oppositionen, og oppositionen nægter samtidig at skære i SU'en.

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) vil ikke opsige det brede forlig om SU'en. Han angriber i stedet S-SF for at mangle 2,3 mia. kr. i deres SU-udspil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil ikke opsige det brede forlig om SU'en, selvom oppositionen nægter at stemme for regeringens planer om at skære 250 millioner ud af uddannelsesstøtten. Det fastslår undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) over for Berlingske.

- Jeg har ikke opsagt noget SU-forlig, og det har jeg heller ikke tænkt mig at gøre, siger han.

Et bredt forlig på Christiansborg bestående af V, K, DF, R, S og SF betyder, at hvert parti har vetoret over for ændringer af SU'en. Forhandlingerne om regeringens udspil til en SU-reform strandede i maj og er ikke blevet genoptaget siden. Det vil dog ske efter et valg, forsikrer Troels Lund Poulsen.

Dermed er SU'ens fremtid gået i hårdknude, og det er fortsat uvist, hvordan støtten bliver skruet sammen i fremtiden. En reform af SU'en er ellers en del af regeringens omfattende 2020-plan for dansk økonomi, og skal give én milliard kroner til statskassen - blandt andet ved at forkorte SU-perioden fra seks til fem år.

Troels Lund Poulsen, oppositionen vil ikke skære i SU'en og regeringen vil ikke opsige forliget. Hvordan vil du få det til at hænge sammen?

- Det er jo ikke første gang, at der er uenigheder op til en forhandling. Jeg er helt overbevist om, at vi finder en løsning. Nu har vi i flere måneder gået og ventet på at få svar fra S og SF på, hvordan deres 2,3 mia. skal findes på uddannelsesområdet.

Men anerkender du præmissen om, at de to ting ikke hænger sammen: At regeringen ikke vil opsige forliget, og oppositionen ikke vil skære i SU'en?

- Nej, den præmis anerkender jeg ikke. Vi vil finde én mia. S og SF vil finde 2,3 mia. uden dog at fortælle, hvor pengene skal komme fra.

Til angreb på S og SF

Troels Lund Poulsen angriber dermed S og SF for ikke at have betalingen på plads i deres egen SU-plan. I planen "En Fair Løsning" vil S og SF skaffe mere end det dobbelte af regeringen - nemlig 2,3 mia. kr. - ved at få de unge hurtigere igennem uddannelsessystemet. Det skal ske ved at give en økonomisk bonus til dem, der er hurtigt færdige, men Troels Lund Poulsen mener, at planen er helt uden svar på, hvordan det skal give 2,3 mia. kr. til statskassen.

- S og SF mangler finansiering for 2,3 mia. kr. De vil have studerende hurtigere igennem uddannelsen. Ja, men hvordan vil de det? spørger han.