SU'ens fremtid er usikker

Det er uvist, hvad der sker med den brede SU-aftale efter et valg. Uklarheden betyder, at regeringens 2020-plan slet ikke er på plads, mener SF.

Det meste af oppositionen er med i SU-forliget, men vil - modsat regeringen - ikke skære i SU'en. Fra venstre er det her Marianne Jelved (R), Christine Antorini (S) og Nanna Westerby (SF). Johanne Schmidt-Nielsen og resten af Enhedslisten står uden for SU-forliget. Fold sammen
Læs mere
Foto: peter helles eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen tisser i bukserne for at holde varmen, når den vil skære 250 millioner kr. ud af SU'en. Det mener SF, som nu stiller spørgsmålstegn ved, om regeringens omfattende 2020-plan overhovedet er kommet på plads.

Årsagen er, at der stadig ikke er indgået en endelig aftale med partierne bag SU-forliget (V, K, DF, R, S og SF), selvom regeringen allerede har indregnet én milliard kr. fra en SU-reform i 2020-planen.

SF nægter at spare

Og det undrer SFs uddannelsesordfører, Nanna Westerby, sig højlydt over. Regeringen har nemlig understreget, at den ikke vil opsige SU-forliget, samtidig med, at den altså vil skære i SU'en. Forhandlingerne i forligskredsen har ikke været genoptaget, siden de brød sammen i maj, så besparelsen er reelt aldrig blevet vedtaget.

- Det betyder jo, at regeringen stadig mangler én milliard for at få sin 2020-plan på plads. Jeg synes, at danskerne har krav på et svar på, om regeringen vil opsige SU-forliget efter et valg, siger Nanna Westerby, og understreger, at SF under ingen omstændigheder vil være med til at skære i SU'en.

Læs også: Troels Lund: Vi opsiger ikke forliget

- Og det har vi også meddelt forligskredsen. Nu må valget afgøre, hvad der bliver til virkelighed: Hvis regeringen får flertal og bryder forliget, kan de gennemføre deres besparelser. Hvis SF kommer i regering, vil vi ikke være med til at forringe SU’en. Det er nemlig tudetosset at gøre det sværere for de unge at tage en uddannelse, når vi netop har brug for uddannet arbejdskraft i fremtiden.”, siger Nanna Westerby.

Men er faktum ikke, at der er brug for penge til statskassen, og at SF har svært ved at finde dem?

- Det er helt rigtigt, at der er brug for penge til statskassen, men vi har jo valgt en plan, som er fuldt finansieret, samtidig med at den ikke skærer ned på uddannelsesområdet. At spare på uddannelse er - som jeg siger - lidt som at tisse i buskerne for at holde varmen. Det er meget kortsigtet, siger uddannelsesordføreren.

Danmark er det land i verden, der bruger flest penge på uddannelsesstøtte i forhold til landets produktion. Ordningen koster ca. 15 milliarder kr. om året.

Færre skal fjumre

Som en del af regeringens omfattende 2020-plan, forsvinder muligheden for at få et ekstra års SU ud over den normerede studietid. Det betyder, at 12.100 studerende vil gå klip af 49.900 kroner, skriver Politiken i dag på baggrund af Undervisningsministeriets egne beregninger. Tallet svarer til 38 procent af alle SU-modtagere, skriver avisen.

Regeringen håber, at indgrebet vil få færre studerende til at tage det såkaldte fjumreår, og at flere dermed vil gennemføre studierne på den planlagte tid. Men hos SF mener man, at forslaget vil have en helt anden effekt: Det vil afholde unge fra at uddanne sig, mener Nanna Westerby:

- Regeringen tisser i bukserne for at holde varmen. Den gennemfører en sympatisk besparelse i dag, der udvikler sig til en bombe under dansk økonomi i fremtiden. For når man tager et år af SU-perioden for så mange studerende, så vil flere unge droppe ud af deres uddannelser. Det har vi ikke råd til, siger Nanna Westerby.