EU-kommissær: Jeg støtter Thorning, fordi hun er kvinde

Mandag erklærede EU-Kommissionens viceformand, hollænderen Neelie Kroes, helt åbent, at hun ønsker at se Helle Thorning-Schmidt som den næste EU-præsident. Men støtten er en del af en kampagne for at få flere kvinder ind på topposter i EU.

Helle Thorning-Schmidt fik mandag opbakning fra uventet kant, da EU-Kommissionens viceformand, Neelie Kroes, på Twitter skrev, at hun støttede den danske statsminister som afløser for Herman van Rompuy.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg går nu åbent ud og siger, at Helle Thorning-Schmidt (S) vil være en rigtig god efterfølger for Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd,« skrev EU-Kommissionens viceformand, Neelie Kroes, på Twitter mandag eftermiddag.

Men støtten til den danske statsminister er ikke kun baseret på evner, men også på hendes køn.

»Jeg vil helt bestemt støtte hende (Helle Thorning-Schmidt, red.), fordi hun er kvinde, og fordi hun har vist sig at være kompetent«, skriver Neelie Kroes i en mail til Politiken.

Ifølge Europa-redaktør på Radio24syv, Tore Keller, har Neelie Kroes dog ingen direkte medbestemmelse over, om Thorning bliver valgt til at tage over som EU-præsident efter Herman Van Rompuy.

»Men hun er en, der bliver lyttet til, Og så må man gå ud fra, at hun virkelig mener det, når hun går ud og sætter sin egen troværdighed på spil ved at anbefale Thorning,« siger han.

Ifølge pol.dk er Neelie Kroes og de øvrige otte kvinder i EU-kommissionen gået sammen i kampagnen »Ten Or More« (Ti eller flere, red.), for at sætte fokus på, at flere af de 28 pladser i kommissionen skal besættes af kvinder.

Onsdag mødes EUs stats- og regeringschefer i Strasbourg, hvor det forventes, at de udpeger en ny udenrigschef og muligvis også en ny præsident.