EU-Kommissionens viceformand anbefaler Thorning til toppost

EU-Kommissionens viceformand, hollænderen Neelie Kroes, erklærer nu åbent, at hun mener, at den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), kan blive en god efterfølger til Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd - den såkaldte EU-præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIC VIDAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af EU-Kommissionens viceformænd, hollænderen Neelie Kroes, erklærer nu åbent, at hun mener, at den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), kan blive en god efterfølger til Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd - den såkaldte EU-præsident.

Det skriver Neelie Kroes, der også er EU-kommissær for digitale anliggender, på Twitter mandag eftermiddag.

»Jeg går nu åbent ud og siger, at Helle Thorning-Schmidt vil være en rigtig god efterfølger for Herman Van Rompuy som formand for Det Europæiske Råd,« skriver hun.

Neelie Kroes er fra det konservativt-liberale hollandske Frihedsparti VVD og tilhører den borgerlige fløj i EU-sammenhæng. Hendes talsmand, Ryan Heath, uddyber over for jp.dk:

»Helle Thorning-Schmidt er en kompetent politiker, som vil gøre det godt som EU-præsident, og det er godt at se flere kvinder i topjobs. Hun er en moderne socialdemokrat, og Kroes er enig med hendes politik på mange områder.«

Rygterne har længe bølget frem og tilbage for og imod Danmarks statsminister som den næste rådsformand. Nogle mener, at en åben anbefaling betyder, at man ikke får jobbet. Om Neelie Kroes' udmelding er en fordel eller ulempe for Thorning, må tiden vise.

Thorning selv har ved adskillige lejligheder afvist, at hun er kandidat til et EU-topjob.

Tirsdag ventes EU-Parlamentet at godkende Jean-Claude Juncker som kommissionsformand.

Onsdag mødes EUs stats- og regeringschefer i Strasbourg, hvor det forventes, at de udpeger en ny udenrigschef og muligvis også en ny EU-præsident. Der er dog blevet spekuleret i, at beslutningen om posten som formand for Det Europæiske Råd vil blive udskudt til efteråret.

Herman Van Rompuys embedsperiode udløber med udgangen af november.

BNB