Ekspert: Danmark står næppe foran et nyt Afghanistan

Et flertal i Folketinget erklærer sig parat til atter at sende danske soldater til verdens brændpunkter. Men det vil nok primært blive som rådgivere end som fodsoldater, vurderer en ekspert.

ARKIVFOTO 2010 af danske soldater i Afghanistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Brøndum

Danske fodsoldater står næppe foran en indsættelse i en krig som den i Afghanistan.

Det er vurderingen fra militæranalytiker Flemming Pradhan-Blach fra Institut for Militære Studier under Københavns Universitet. Han reagerer på en historie i søndagens Berlingske, hvor forsvarsordførere fra Socialdemokraterne, de Radikale, Venstre og Konservative erklærer sig parate til igen at sende soldaterne i krig eller ud på en ny, krævende opgave i verden.

»Lige p.t. kan jeg ikke forestille mig nogle lande, hvor vi kan deltage på samme måde, som vi har gjort i Irak og Afghanistan. Men det kan sagtens ske, hvis der opstår noget uventet. Ellers vil det højst sandsynligt være mindre enheder, der bliver udsendt for eksempelvis at rådgive eller uddanne soldater i Afrika,« forklarer Flemming Pradhan-Blach.

De Konservatives forsvarsordfører Lene Espersen kalder det ifølge Berlingske »meget realistisk«, at Danmark snart vil sende soldater ud - til eksempelvis Mali, Sudan eller Syrien.

Det internationale samfund har i mere end to år tøvet med at gribe ind i Syrien, hvor en borgerkrig mellem landets regeringshær og forskellige oprørsgrupperinger har sendt millioner på flugt og kostet omkring 100.000 mennesker livet. Men det bliver næppe Danmark, der bliver bannerfører for en indgriben i Syrien, påpeger Flemming Pradhan-Blach.

»Vi har mange kapaciteter, som kan bruges til forskellige typer missioner, men jeg tror ikke på, at vi vil tage ud alene. Det vil altid være i samarbejde med andre, enten i form af NATO, FN eller en koalition,« siger han.

Det danske forsvar skal fra 2017 spare 2,7 milliarder kroner på sit budget om året, og det har skabt spekulationer om, hvorvidt Danmark fremover vil kunne bidrage til internationale missioner, som det sker i dag. Flemming Pradhan-Blach vil ikke afvise, at det kan lade sig gøre, men ellers vil Folketinget sandsynligvis vedtage en ekstra pulje til missionerne, vurderer han.

»Hvis det er politisk besluttet, så må forsvaret vurdere, om de kan gennemføre det inden for den gældende økonomiske ramme. Så kan der komme en ekstra bevilling, som man gjorde i Afghanistan,« siger han.