Enhedslisten: Dansk krigsiver er rystende

Enhedslisten tager kraftigt afstand fra flertallet i Folketinget, som ønsker, at de danske soldater snart skal sendes på en ny mission efter Afghanistan-krigen.

ARKIVFOTO 2012 af Per Clausen, Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

De sidste danske infanterister er endnu ikke hjemme fra deres afghanske mission, men alligevel er planlægningen om næste udsendelse i gang. Både hæren og et bredt flertal i Folketinget ønsker ifølge Berlingske en ny krigsdeltagelse eller en ny, krævende opgave for de danske tropper.

Men hos regeringens støtteparti, Enhedslisten, forstår man ikke krigsiveren.

»Allerede inden de danske tropper er ude af Afghanistan, er de danske politikere på udkig efter en ny krig, vi kan deltage i. Når man ser på erfaringerne fra Afghanistan og Irak er en sådan iver efter at komme med i en ny krig rystende,« siger gruppeformand Per Clausen (Ø) i en udtalelse og fortsætter:

»Mange danskere er blevet kvæstet og dræbt på grund af Danmarks deltagelse i disse krige, mens vi ikke ved, hvor mange mennesker der er blevet dræbt af danske soldater i disse krige. Resultaterne er i begge tilfælde meget langt fra det, der var den officielle forklaring på Danmarks deltagelse i krigene,« lyder det.

Regeringspartierne med støtte fra Venstre og Konservative lægger med ønsket vægt på, at Danmark skal være aktiv udenrigspolitisk.

»Vi skal spille en aktiv udenrigs- og sikkerhedspolitisk rolle. Vi er ikke et neutralt land. Vi vil være med,« siger forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S) til Berlingske.

Han mener, at den danske piratjagt, som har bekæmpet pirater ved Østafrika de seneste år, godt kan rykke til Afrikas vestkyst. Og ender det med et FN-mandat, bør danske styrker også være aktive i Syrien, fastslår han, mens De Konservative også peger på Sudan og Mali som realistiske mål.

Men krig er ikke løsningen, lyder det fra Enhedslistens Per Clausen.

»Jeg er enig i, at Danmark skal føre en aktiv udenrigspolitik, men der er langt mere brug for en konfliktløsende og humanitær indsats end for dansk deltagelse i krige. Jeg vil derfor opfordre regeringen til at gøre op med den borgerlige regerings linje på dette område, som gjorde Danmark til en aktiv krigsførende nation,« siger Per Clausen.

I et skriftligt svar til Berlingske oplyser udenrigsminister Villy Søvndal (SF), at Danmark overvejer at bidrage til FN-missioner i Mali og Israels Golan-højder.