Politikere og hæren klar til ny krig

Danske soldater vil snart blive sendt på en ny mission efter Afghanistan-krigen, bebuder S, R, V og K. Hæren er klar.

Foto: Morten Stricker

De danske soldater kan godt spænde hjelmene. Selv om de sidste danske infanterister – fodsoldaterne – de kommende uger forlader Afghanistan, må soldaterne indstille sig på, at geværpiben forbliver varm. Et bredt flertal vil snart sende soldaterne i krig igen eller på en ny, krævende opgave ude i verden.

»Vi skal spille en aktiv udenrigs- og sikkerhedspolitisk rolle. Vi er ikke et neutralt land. Vi vil være med,« siger forsvarsordfører Bjarne Laustsen (S).

Søværnet har de senere år bekæmpet pirater ved Østafrika, og Laustsen mener, at den danske piratjagt meget vel kan rykke til Afrikas vestkyst. Desuden ønsker han, at danske styrker rykker ind i Syrien, »hvis der kommer et FN-mandat«.

Forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V) mener, at det danske militær tilhører eliten.

»Og så skal vi også være villige til at deltage i missioner i den hårde og spidse ende. Vi vil ikke tilbage til en fodslæbende forsvarspolitik,« siger Lund Poulsen. Forsvarsordfører Lene Espersen (K) kalder det »meget realistisk«, at danske soldater snart sendes ud igen og peger på Sudan, Mali og Syrien som oplagte mål.

Forsvarsordfører Zenia Stampe (R) understreger, at der i modsætning til Irak- og Afghanistan-krigen skal være et klart mål og en klar exitstrategi.

»Men danske soldater vil snart blive sendt ud igen. Vi skal bestemt føre en aktiv udenrigspolitik,« siger hun.

I Hærens Operative Kommando henviser man til, at det historisk høje militærniveau kun bevares med nye missioner.

»Der er ingen tvivl om, at vi håber på snart at få en ny opgave,« siger Jens Lønborg, chef for operationsdivisionen. Til gengæld fastslår forsvarsordfører Marie Krarup (DF), at Afghanistan og Irak var undtagelserne, fordi »vi« blev angrebet: »Danske soldater skal kun bruges til at forsvare Danmark.«

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) oplyser skriftligt, at Danmark overvejer at bidrage til FN-missioner i Mali og Israels Golan-højder.