DRs seer-redaktør raser over skandaløs DR-prognose

Danmarks Radios seer-redaktør er stærkt utilfreds med den exit-prognose, som DR fremlagde tirsdag i forbindelse med kommunalvalget.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S)  holdt tale efter kommunalvalget med bevidstheden om en prognose, der forudså markant socialdemokratisk tilbagegang. Men den reelle tilbagegang blev langt mindre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prognosen forudså bl.a., at Venstre ville blive markant større end Socialdemokraterne på kommunalt plan. Da stemmerne var talt op, viste Socialdemokraterne sig imidlertid at opnå 29,5 procent af stemmerne mod Venstres 26,6.

»Den meget alvorlige prognosefejl kom desværre til at kaste en stor skygge over valgaftenen den 19. november. En stærkt misvisende exit-prognose fra Epinion blev et omdrejningspunkt i DR’s dækning fra kl. 15 og helt frem til få minutter i midnat. Mest markant var som bekendt en voldsom fejlvurdering af Socialdemokratiet,« skriver seer-redaktør Jacob Mollerup i en klumme.

»DR har efterfølgende beklaget og undskyldt. Når jeg alligevel træder rundt i det, er det fordi forløbet var så alvorligt, at det kræver en større selvransagelse. DR har lovet, at man en anden gang vil vente længere med at offentliggøre målingerne. Men det er langt fra nok. Den store skandale var, at også prognoserne kl. 19 og kl. 20 viste sig at være skrupforkerte. De ramte ikke bare lidt ved siden af. De var mere forkerte, end man selv oplyste var ”worst case” for fejlskøn. Den mest troværdige prognose gættede på 25,3 procent til S. Faktisk endte det med en stemmeandel på 29,5 procent,« skriver Jacob Mollerup.

»Alle begår fejl. Og denne havde selvsagt været nemmere at leve med, hvis tallene var blevet præsenteret med de fornødne forbehold. Det blev de ikke, og derfor er DR’s oprydningsarbejde langt fra færdigt,« lyder det fra seer-redaktøren, der forventer handling fra højeste sted.

»Fejlen i tirsdags var så stor, at den utvivlsomt vil indskrive sig som en af de største i prognosernes nyere Danmarkshistorie. Jeg har bedt nyhedsdirektør Ulrik Haagerup om en reaktion på ovenstående. Han siger – til min beroligelse – at han netop er gået i gang med at gennemføre en sådan proces. Jeg har opfordret ham til at gøre det klart for offentligheden, at DR Nyheder virkelig går grundigt til værks for at undgå gentagelser.«