DF-politikere gør klar til opgør om halalkød og badeforhæng i svømmehallen

Dansk Folkeparti-politikere fra flere østjyske kommuner er rede til et opgør med alt fra halalkød til badeforhæng i kommunale svømmehaller.

Dansk Folkeparti-politikere fra flere østjyske kommuner er rede til et opgør med alt fra halalkød til badeforhæng i kommunale svømmehaller. (Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En række østjyske kommunalpolitikere fra Dansk Folkeparti (DF) er klar med et slags halal-opråb, der skal sikre danske værdier og forbyde blandt andet halalslagtet kød og bevare svinekød på menuen i kommunale institutioner eller institutioner, der får kommunal støtte.

Opråbet bliver af DFerne selv forklaret med, at »den øgede indvandring i Danmark af folk med en meget anderledes kultur og religion end den kristne, danske, udfordrer borgerne og samfundet i en grad aldrig set før«.

Meldingen kommer kort tid efter, at byrådet i Randers Kommune under stor mediebevågenhed i såvel ind- som udland vedtog, at kommunale institutioner skal sikre, at det er muligt at få serveret svinekød.

Således vil DFere i kommunerne Syddjurs, Norddjurs og Favrskov på kommende byrådsmøder stille forslag om, at »madkulturen generelt skal afspejle danske, traditionelle madvaner, hvori blandt andet svinekød er en væsentlig bestanddel«.

Initiativtager til opråbet er Per Dalgaard, Syddjurs Kommune. Han har formuleret et udkast til et forslag om at »værne om danske værdier«.

Udkastet blev diskuteret af DFere fra alle kommuner i Østjyllands Storkreds på et møde i februar med DF-rådmand i Århus, Jette Skive, som vært.

Per Dalgaard vurderer, at flere byrødder fra DF i storkredsen vil stille det samme eller lignende forslag som deres partifæller i Syddjurs, Norddjurs og Favrskov. Det samme gør partifælles Steen Jensen fra DF i Norddjurs.

»Der foregår en langsom tilpasning, hvor danskerne må træde i baggrunden for andre kulturers krav. De vil ikke have det ene, de vil ikke have det andet – hvad bliver det næste? Det er som at skive efter skive bliver skåret af rullepølsen. Nu må den her tilpasningssyge stoppe,« mener han.

Steen Jensen erkender dog, at det kan blive svært for kommunerne at skaffe eksempelvis kød fra kyllinger, der ikke er halalslagtet. Så godt som alle danske fjerkræslagterier slagter nemlig kyllinger efter religiøs forskrift.

»Så må vi se os om efter andre slagterier,« som Steen Jensen udtrykker det.

Badeforhæng og indkøb

Niels Kallehave fra DF i Favrskov taler om at »være på forkant« i forhold til »de mange, der kommer til landet, også her i vores kommune«.

Udkastet fra Per Dalgaard består af syv punkter om alt fra forbud mod halal til forbud mod badeforhæng i kommunale baderum og svømmehaller. Dertil kommer krav som at sikre danske højtider og forbud mod, at institutioner indfører andre fridage end de traditionelle danske.

I såvel Horsens som Odder kommuner vil DFerne ikke gå så langt, som udkastet lægger op til. Men, som John Rosenhøj fra DF i Odder udtrykker det, så vil han »lade sig inspirere af det«.

»Jeg er enig i det overordnede budskab, men vil nok ikke formulere det helt så skarpt,« siger John Rosenhøj og tilføjer, at han »vil gå i udvalgsmøde« med sit eget forslag, før han fremlægger det i byrådet.

I Horsens siger Claus Kvist Hansen, at han vil lade sig inspirere af forslaget. Han arbejder selv på, at Horsens ikke køber rituelt slagtet kød.

»Det skal ingen tvinges til at spise,« understreger Claus Kvist Hansen.

Nogenlunde sådan lyder budskabet også fra Hedensteds anden viceborgmester og folketingsmedlem for DF, Hans Kristian Skibby.

»Vi vil stille spørgsmål til, om vores kommunale indkøbspolitik også gælder halalkød. At vi ikke køber fødevarer forarbejdet efter islamisk tro. Det er dybt problematisk, at vi i Danmark er kommet i en situation, hvor det er meget svært finde kød, der ikke er forarbejdet efter islamisk lov,« siger han.

I Aarhus har DF ingen planer om at gøre som på Djursland. Ikke at rådmand Jette Skive er imod. Men, som hun siger, så »har vi lige nu nok at gøre med Grimhøjmoskeen«.