Støjberg beklager usand anekdote om hamburgerryg

Fredag aften fortalte Inger Støjberg på et møde i Nordjylland om en Aalborg-børnehave, der ikke tillader svinekød i madpakken. Historien viser sig ikke at være sand. Nu beklager hun, at hun videreformidlede historien.

Integrationsminister beklager brugen af en anekdote om madregler i en aalborgensisk børnehave. Historien viser sig ikke at kunne dokumenteres. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Findes der en børnehave i Aalborg, der ikke tillader børnene at have svinekød med i madpakken? Eller har Inger Støjberg (V) fortalt en lidt for god historie?

Fredag aften holdt Venstre i Frederikshavn nytårskur med champagneskål og besøg af integrationsminister Inger Støjberg.

Under sin tale faldt emnet på integrationsudfordringer, og ministeren fortalte de godt 100 fremmødte en anekdote om et vennepar, der skulle flytte fra Lyngby til Aalborg. Parret ville gerne finde en »mangfoldig« børnehave til deres datter, Sofia, og de fandt da også en nydelig institution. Men børnehaven blev valgt fra igen, da forældrene blev oplyst om, at Sofia ikke måtte have svinekød med i madpakken. Den gik ikke, for lille Sofia var meget glad for hamburgerryg.

Berlingske har talt med flere deltagere i mødet, som bekræfter, at anekdoten blev fortalt således.

Historien om Sofia og hamburgerryggen faldt dog en af de tilstedeværende, Anja Lundtoft Thomsen, medlem af Enhedslisten og vikarierende byrådsmedlem i Aalborg Kommune, for brystet. Hun har selv siddet i kommunens familie- og socialudvalg og kender ikke til nogen madregler af den art i Aalborg Kommune. Hun skrev en Facebook-opdatering, som blev flittigt delt i weekenden, ofte med det tilhørende spørgsmål: »Hvad er navnet på børnehaven, Inger Støjberg?«

Hvorfor tager du det så ilde op, at hun fortæller den anekdote?
»Det er fordi, det er løgn. Det undrer mig, at hun har så lidt tiltro til sit eget projekt, at hun føler behov for at opdigte historier for at få befolkningen med på sin politik. Hvis man har en holdning og et projekt, så må man tro på det,« siger Anja Lundtoft Thomsen.

Ingen sådanne regler i Aalborg

Børne- og familiechef i Aalborg Kommune, Hans Christian Mariegaard, bekræfter, at der slet ikke findes regler af den art for byens cirka 150 kommunale daginstitutioner. Han kan dog ikke udtale sig om reglerne i byens seks-otte private daginstitutioner.

Madpolitikken i Aalborg Kommune er ifølge børne- og familiechefen lagt efter Sundhedsstyrelsens kostanbefalinger. I de daginstitutioner, der tilbyder madordning, kan forældrene frit vælge mellem én med og én uden svinekød.

»Hvis forældrene ønsker helt andre måltider end det, der serveres, kan man frit medbringe sin egen mad til barnet,« siger Hans Christian Mariegaard.

Inger Støjberg kunne mandag ikke medvirke i et interview om sagen på grund af regeringens heldagsseminar, men udtaler i en skriftlig meddelelse, at hun ikke kan dokumentere anekdoten og derfor burde have udeladt den:

»Jeg har fået fortalt denne historie i et privat selskab af personer, som jeg stoler på. Flere har spurgt til, hvilken børnehave, det drejer sig om. Det drejer sig om en børnehave i Aalborg ved navn Pilehaven, og episoden skulle have fundet sted i foråret 2013. Jeg har ikke haft grund til at betvivle, at den gengivelse, jeg har fået, er korrekt. Jeg kan ikke yderligere dokumentere, at det pågældende forældrepar har fået besked om ikke at måtte medbringe svinekød, og jeg burde derfor ikke have gengivet historien uden at have dobbelttjekket den med Aalborg Kommune,« skriver Inger Støjberg.

Berlingske har talt med et forbløffet personale i en børnehave ved navn Pilehaven i Aalborg. De afviser at have eller nogensinde at have haft en madpolitik, der forbød svinekød i madpakken, og er meget kede af og ærgerlige over, at Pilehaven overhovedet bliver sat i forbindelse med historien.

Dagtilbudsleder Inge Anette Hansen afviser på det bestemteste, at et forbud mod nogen former for almindelig mad er blandt institutionens kommunikation til forældre eller gældende regler:

»Det lyder helt, helt galt set i forhold til den kontekst, som den institution ligger i. Pilehaven ligger i et multikulturelt område, hvor vi altid har arbejdet med stor mangfoldighed. Vi har mange nationaliteter. Vores politik har tværtimod altid været den fuldstændig modsatte: Vi ved, at nogen med hensyn til maden gør det ene, nogen gør det andet, og vi gør en dyd ud af at signalere, at der ikke er noget, der er mere rigtigt end andet,« siger Inge Anette Hansen.

Partiet Venstre har tidligere været kritiseret for brugen af udokumenterede anekdoter for at underbygge sin politik. Under valgkampen i juni 2015 daværende oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen således om en kontanthjælpsmodtager, der havde afvist et job på produktionsvirksomheden Panorama. Virksomhedens direktør, der selv havde forbindelser til partiet Venstre, bekræftede efter nogle dage historien uden at kunne redegøre for den præcise økonomiske forskel. Den omtalte kontanthjælpsmodtager blev aldrig identificeret.