Det ved vi om de lækkede bilag

Lars Løkke Rasmussens position som leder af en samlet borgerlig opposition og som formand for Venstre vakler under ham på grund af fire bilag fra Venstres interne bogholderi.

Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire bilag - og så et mere - har på seks dage bragt Venstres formand Lars Løkke Rasmussens politiske liv i fare og truer hans post som formand for Venstre. En sag, der er ekstra alvorlig, fordi den minder om noget offentligheden har set før, og fordi den bærer brænde til bålet for de V-medlemmer, der ser Løkke selv som Venstres største trussel i kampen om Statsministeriet.

To gange i sidste uge kunne Ekstra Bladet offentliggøre bilag, der dokumenterer udgifter på mere end 170.000 kroner, som Venstres partikasse angiveligt har afholdt for Lars Løkke i 2010 og 2011.

Bilagene er i sig selv omringet af en del mystik. På Christiansborg spørger mange, hvordan Ekstra Bladet i første omgang har fået fat i regninger fra Venstres interne bogholderi. Venstres Søren Pind har sågar anklaget Ekstra Bladet for at begå ulovligheder ved at viderebringe stjålne, private oplysninger.

En sag for politiet, som Søren Pind truede med at gå til, men det har Venstres ledelse efterfølgende afvist.

Chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsen har flere gange returneret spørgsmål om den hemmelige kilde med adgang til Venstres interne bogholderi med et forventeligt »ingen kommentarer« kombineret med forsikringer om, at der ikke er betalt for dokumentationen. 

»Vi har hverken betalt eller stjålet disse oplysninger,« sagde Poul Madsen før weekenden til Berlingske Nyhedsbureau.

»Dette er en klassisk whistleblower-sag, hvor en person inde fra et system mener, at offentligheden skal have adgang til et indblik,« uddybede Ekstra Bladets chefredaktør.

Tilbage på Christiansborg spekuleres der fortsat i personer, men ingen endnu har ingen leveret dokumentation for rygterne.

Samtidig tegner situationen et hidtil alvorligt billede for Løkke, der kan se til, mens Venstres bagland og gruppemedlemmer bag lukkede døre er begyndt at snakke scenarier, hvor han ikke længere er formand. Snakke som får flere iagttagere til at beskrive situationen som enestående i Venstres politiske historie, hvor man ikke før har oplevet, at en leder er blevet væltet af sine egne. Her er det særligt spørgsmålet om, hvorvidt Løkke har betalt korrekt skat for Venstres "gaver", der er medbestemmende for hans fremtid.

Bilagene falder konkret i fem dele fordelt på to konkrete sager. Fire bilag afslører regninger for i alt 152.000 kroner udstedt af tøjbutikken Zornig på Gl. Kongevej i København. Bilagene er håndskrevet og underskrevet »PZ« - Peter Zornig (Ejeren af butikken Zornig, red) - faktureret til partiet Venstre på tre separate regninger.

I sidste uge blev et bilag så igen sendt til Ekstra Bladets redaktion, der efterfølgende kunne dokumentere, at Venstre også havde betalt flyrejser til Mallorca for Lars Løkke Rasmussens kone og søn. Det vides ikke om det er samme kilde, som leverede første dokumentation til Ekstra Bladet. Men i Venstre undrer man sig over, at private oplysninger fra partiets bogholderi igen ser offentlighedens lys.

Tirsdag afholdes et møde i Venstres 24-mand store forretningsudvalg om sagen. Om Løkke fortsat kan have kontor i hjørnet af den blå gang på Christiansborg vil afhænge af dette mødes udfald, men også af om partiets tro partisoldater eller ledende medlemmer af forretningsudvalget begynder at nedtone deres støtte til Løkke, hvis der kommer flere sager frem.