Forstå Løkkes nye bilags-sag på fem minutter

Lars Løkke Rasmussen er igen blevet hovedperson i en ny bilag-sag. Denne gang har Venstre angiveligt betalt op mod 152.000 kroner for tøj til V-formanden.

Lars Løkke Rasmussen forlader her det berømte pressemøde efter sin seneste »møgsag« - sagen om GGGI. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over en periode på ti måneder fra 2010 til 2011 har Venstres partikasse betalt for tøj til Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen for 152.000 kroner.

Pengene kommer blandt andet fra Venstremedlemmernes kontingenter og som der ifølge flere skatteeksperter, skal være betalt skat af, men også via eksempelvis den offentlige partistøtte.

Læs også: Skatteeksperter ser hul i Løkkes tøj-forsvar

Det er ikke blevet dokumenteret, at Løkke har gjort noget ulovligt, men fordi tøj betalt af arbejdsgivere som udgangspunkt skal beskattes, slår flere skatteadvokater i dag fast, at der kan være et problem.

Blandt andet skatteadvokat og partner hos advokatfirmaet Tommy V. Christiansen Torben Bagger, understreger i dag over for Berlingske, at Løkkes forklaring »gør det tvivlsomt, hvordan det hele forholder sig skattemæssigt«.

Løkke, der har forsikret, at tøjet er købt til arbejdsmæssige sammenhænge, mens noget af tøjet også kan være brugt i privat øjemed.

»I det omfang, at det tøj er taget ud til efterfølgende privat brug hos mig selv, så er det afregnet som en omkostning hos mig selv,« sagde statsministerkandidaten, der ikke har ønsket at komme ind på, hvor meget tøj, der kan være udtaget til privat brug.

Læs også: Løkke grillet på V-gruppemøde

Foruden et muligt skattemellemværende er sagen alvorlig, fordi den kommer på ryggen af en række sager, hvor Lars Løkke Rasmussen har udvist manglende dømmekraft i forhold til sin egen økonomi. I oktober sidste år kom det frem, at Løkke som formand for GGGI havde rejst på første klasse for mere end 900.000 kroner betalt af blandt andet danske bistandsmidler.

Blandt andet derfor rettede flere Venstre-medlemmer anført af partiets tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech i går på partiets gruppemøde en hård kritik mod Venstre-formanden. Flere kilder forklarer i dag til Berlingske, at der meget usædvanligt var få medlemmer, der bakkede op om deres formand - og særligt næstformand Kristian Jensen havde overraskende forholdt sig tavs, oplyser anonyme kilder fra Venstres folketingsgruppe til Berlingske.

Derudover breder frygten sig i Venstres folketingsgruppe for et ulmende oprør i baglandet.

Allerede i aftes krævede medlem af partiets hovedbestyrelse og lokalformand på Lolland Benny Damsgaard (V) over for DR en skriftlig redegørelse eller et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i Venstre om sagen.

Læs også: Andre partier: Vi kunne ikke drømme om at betale for politikernes tøj

I dag fulgte flere folk fra Venstres bagland trop. Det gælder blandt andet flere medlemmer af Venstres hovedbestyrelse herunder Tage Rækby, der også er medlem af Venstres hovedbestyrelse og den lokale vælgerforeningsformand Jan Gade fra Odder.

I Nordjylland har tidligere borgmester i Pandrup Kommune Flemming Jansen valgt at tage konsekvensen. Han er nu ikke længere medlem af partiet, efter han er gået i protest mod V-ledelsens begrundelse for, at partiet har forsynet Lars Løkke Rasmussen med tøj for 152.000 kroner.

»Jeg har været så naiv at tro, at jeg var medlem af en folkelig bevægelse båret af nogle liberale værdier med et åndeligt udgangspunkt i blandt andet Grundtvig. Jeg kan nu forstå, at jeg er medlem af en professionel salgsorganisation, som sælger en vare, der hedder politik,« siger Flemming Jansen til nordjyske.dk.