»Det er en vigtig moralsk opbakning til palæstinenserne«

Danmark sender et nyt og positivt signal til den arabiske verden ved at tildele Palæstina diplomatstatus, mener formanden for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Fantastisk«.

Sådan beskriver formanden for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening, Fathi El-Abed, nyheden om, at den danske regering vil opgradere Palæstinas repræsentation i Danmark til diplomatstatus.

»Det er glædeligt og historisk, at Danmark er i førertrøjen på det her område. Det er en anerkendelse og opgradering, som der vil komme mere af i Europa i den kommende tid, og det er fantastisk, at Danmark er i førertrøjen. Det er virkelig flot, og det er virkelig noget, vi kan være stolte af,« uddyber Fathi El-Abed.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) annoncerede fredag tiltaget, som vil blive implementeret i løbet af 2013. Men udenrigsministeren understreger samtidig, at der stadig er lang vej endnu, inden Palæstina vil blive anerkendt som en selvstændig stat. Trods den udmelding mener Fathi El-Abed, der selv er medlem af SF, at den danske anerkendelse kan ende med at blive mere end blot symbolsk.»Jeg synes, at udenrigsministeren gør det rigtige. Det er selvfølgelig ikke en de facto anerkendelse af Palæstina, men det er et vigtigt skulderklap. Det er en vigtig moralsk opbakning til palæstinenserne, og det er en opbakning til den fredsproces, som, vi håber, snart vil blive indledt i Mellemøsten. Det er ved at være sidste udkald, og nu bliver der lagt yderligere diplomatisk pres på Israel. Danmark viser, at man er indstillet på en fredsproces og på at anerkende Palæstina og sidestille palæstinenserne med israelerne ved forhandlingsbordet,« forklarer han.Formanden for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening peger desuden på, at regeringen med sin beslutning sender et vigtigt signal til hele den arabiske verden.

»Det er aktiv udenrigspolitik, der vil noget. Vi viser, at vi ønsker retfærdighed. Og efter 10 år som krigsførende nation i den arabiske verden sender vi nu nogle helt anderledes signaler, som der vil blive lagt mærke til. Det skaber overskrifter i den arabiske verden og i Palæstina, det kan jeg garantere dig for,« slutter Fathi El-Abed.