Dansk politiker lægger nu alle sine bilag frem: Koster EU op mod fem millioner kroner om året

Den danske EU-parlamentariker Rina Ronja Kari lægger i kølvandet på sagerne om Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler alle sine bilag helt åbent frem. »Pengene flyder nærmest frit til parlamentarikerne,« siger hun.

Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lønnen. Der er alle de skattefrie tilskud, alle rejserne, hotelopholdene, den ekstra lejlighed, de mange ansatte, og så er der de mere end en million kroner til at promovere arbejdet i EU.

På et typisk år bruger EU op mod fem millioner kroner på det danske medlem af Europa-Parlamentet, Rina Ronja Kari.

Det viser en gennemgang af alle politikerens bilag, op mod 1.000 dokumenter med lønsedler, hotelregninger og ansættelseskontrakter, som hun i kølvandet på de opsigtsvækkende afsløringer af Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler har indvilliget i at lægge frem for offentligheden og dele med Berlingskes Politiko.

Af bilagene fremgår det blandt andet, at Rina Ronja Kari oven i sin årlige løn på 735.000 kroner får næsten 700.000 skattefri kroner i diæter og i rejsetilskud til de i forvejen betalte rejser - uden hun skal vise ét eneste bilag, der dokumenterer, at pengene er brugt efter reglerne.

Derudover får hun næsten to millioner kroner om året til at ansætte medarbejdere, og hun har haft adgang til støtte for mere end en million kroner til at promovere sit arbejde i EU.

Rina Ronja Kari mener, der mangler gennemsigtighed med midlerne i EU. Hun håber derfor, at hun ved at lægge sine bilag frem kan skabe debat om EUs brug af penge og få andre politikere til at gøre det samme.

»Det er helt forrykt mange penge. Pengene flyder nærmest frit til parlamentarikerne, og der er nærmest ingen kontrol med, hvordan de bliver brugt. Det åbner selvfølgelig op for, at der bliver snydt,« siger Rina Ronja Kari, som er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, et parti som opfordrer til fuld åbenhed.

Herunder kan du se et eksemplar af Rina Ronja Karis lønseddel

Eksperter: Politikerne har adgang til rigtig mange penge fra alle mulige puljer

Alle EU-parlamentsmedlemmer får samme løn og har adgang til de samme tilskud. Beløbene til at promovere arbejdet i EU kan variere fra parlamentariker til parlamentariker, men de øvrige beløb følger stort set automatisk samtlige medlemmer, hvis de kommer til møderne i Bruxelles og Strasbourg.

Det er ikke muligt for offentligheden at få indsigt i, hvor meget de enkelte medlemmer får i tilskud, og hvad de bruger dem på (du kan læse mere om reglerne her).

Lektor i europæisk politik ved Leuven Universitet i Belgien Wouter Wolfs forsker i EU-støtte. Han mener, det er helt nødvendigt, at politikerne i EU selv er med til at skabe mere åbenhed om deres adgang til midler fra EU for at komme misbrug til livs.

»Det er en rigtig god udvikling, at hun lægger alt frem. Politikerne har adgang til rigtig mange penge fra alle mulige puljer, som de kan bruge på hvad som helst, uden de skal dokumentere, hvad de bruger dem på. I praksis bliver det en stor sum oven i deres i forvejen høje løn, og det er meget problematisk og kontroversielt,« siger Wouter Wolfs.

Transparency Internationals EU-kontor, der arbejder for gennemsigtighed og imod korruption i EU, peger på, at »offentligt kendte skandaler« som sagerne om Morten Messerschmidts mulige misbrug af midler fra den europæiske partialliance MELD og fonden FELD, har vist, at parlamentsmedlemmerne »er i stand til at misbruge EU-midler«.

Især de såkaldte blyantspenge - alle medlemmer får ca. 32.000 skattefri kroner hver måned til bl.a. at leje og drive kontor i hjemlandet, men skal ikke dokumentere forbruget - er problematisk, lyder det.

»Europa-Parlamentet bør offentliggøre helt præcis, hvordan medlemmerne bruger skatteydernes penge og indføre grundlæggende finansielle kontroller. Det er simpelthen utroligt, at Parlamentet ikke ser noget problem i at overføre 32.000 kroner hver måned til medlemmernes bankkonti uden at stille spørgsmål. En lille andel af de mange penge kunne bruges til at ansætte eksterne revisorer til at inspicere brugen af midlerne og sikre, at de anvendes til det rigtige formål,« siger Nick Aiossa, der arbejder med gennemsigtighed i EUs midler for Transparency International.

Dansk Folkeparti bliver i øjeblikket undersøgt af EUs antisvindelenhed, OLAF, for muligt misbrug af EU-midler i sagerne omkring Morten Messerschmidt. Partiet har besluttet at betale ca. 2,5 mio kroner tilbage til EU.

Partiets gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, har ikke ønsket at lade sig interviewe, men forklarer i et skriftligt svar, at han af princip ikke vil lægge sine bilag frem, men at han følger alle regler.

»Jeg bruger blyantspengene inden for vejledningen fra EU-parlamentet, og en revisor gennemgår efterfølgende udgifter. Jeg lægger allerede revisionserklæring frem på min hjemmeside, hvor alle kan se, hvad pengene er brugt på,« skriver han.

Får selv mange penge

Langt størstedelen af de skattefri tilskud følger automatisk med arbejdet som EU-parlamentariker, men af bilagene kan man også se, at Rina Ronja Kari selv bruger de muligheder, der er, for at få støtte til sit arbejde med at lave kampagner om EU.

»Når vi alligevel vælger at gøre det, er det fordi, at vi sidder i EU-parlamentet og er nødt til at spille efter samme model som de andre. Vi har også brug for penge til at komme ud med vores budskab. Og det er nu engang sådan, at vi kan få pengene denne her vej fra. Men vi lægger nogle strammere regler for os selv, fordi vi kræver, at vi altid kan fremlægge alting.«

Kunne I ikke bare selv lade være med at tage del i de mange muligheder for at få del i de her penge?

»Vi prøver at holde igen. Men det er klart, at som udgangspunkt har vi også brug for at komme ud med vores budskab, og der er det svært nok i forvejen, fordi vi ikke sidder i Folketinget og derfor ikke får stemmepenge. Når vi kigger på de andre partier, er vi på pengesiden enormt meget bagud i forvejen.«

Er en af årsagerne til, at du læger alt det her frem, at du som EU-modstander gerne vil kritisere EU-systemet?

»Jeg synes, det er rimeligt at kritisere EU-systemet på det her punkt, uanset om man er modstander eller ej. Men for mig er det først og fremmest et demokratispørgsmål. Det er i virkeligheden den samme demokratiopfattelse, som lægger til grund for, at jeg er EU-modstander,« siger Ronja Kari.

Det er Europa-Parlamentets medlemmer, der bestemmer reglerne for og kontrollen af politikernes midler. Argumentet for den manglende kontrol har været, at det er for dyrt.

Europa-Parlamentets pressechef, Marjory van den Broeke, pointerer i et skriftligt svar, at forkert udbetalte penge »altid kræves tilbage«, og at de ville være nødt til at »ansætte meget mere personale«, hvis alle 751 EP-medlemmer skulle indsende alle bilag.

»Det ville øge omkostningerne i stedet for at reducere dem,« siger hun.

Her kan du punkt for punkt læse en større gennemgang af, hvor meget Rina Ronja Kari får inden for de enkelte områder, og hvad hun har brugt penge til.

Herunder kan du gå på opdagelse i udvalgte bilag