Avis: Esben Lunde skjulte personlige interesser i politisk sag

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen lagde i foråret politisk pres på Trafikstyrelsen i en sag om kæmpevindmøller, som han og hans familie selv har interesser i.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som folketingsmedlem for Venstre lagde Esben Lunde Larsen (V) i foråret politisk pres på Trafikstyrelsen i en sag, hvor hans far og bror havde økonomiske interesser for millioner af kroner. Det skriver Ekstra Bladet.

Den nuværende uddannelsesminister havde også selv økonomiske interesser i sagen, der drejer sig om ansøgningen til en stor vindmøllepark, der skulle bygges ved indflyvningen til Stauning Lufthavn i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Trafikstyrelsen havde påpeget, at der var sikkerhedsproblemer i forhold til at sætte 25 kæmpevindmøller op få hundrede meter fra landingsbanen. Herefter kaldte Esben Lunde Larsen den daværende transportminister Magnus Heunicke (S) i samråd.

Magnus Heunicke blev direkte bedt om at redegøre for »om der kan iværksættes tekniske foranstaltninger, som kan sikre indflyvningen til Stauning Lufthavn, samtidig med at møller nord for Stauning Lufthavn udskiftes til større møller«, skriver Ekstra Bladet.

Møllerne nord for lufthavnen er Gestenge Vindpark, som Esben Lunde Larsens familie havde økonomiske interesser i.

I en artikel i Dagbladet Ringkøbing-Skjern fra 16. januar i år fremgår det ifølge Ekstra Bladet, at 67 forældede vindmøller i parken vil have en markedsværdi på noget nær nul kroner om cirka et år fra i dag.

Men med et nyt projekt, der ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern var på vej, ville ejerne af jorden og de gamle vindmøller tjene 132 millioner kroner. Men dette projekt satte Trafikstyrelsen altså en stopper for.

Ifølge Ekstra Bladet ville projektet have udløst et millionbeløb til Esben Lunde Larsens bror og far for jorden, og yderligere en million kroner til faren for en gammel mølle.

Esben Lunde Larsen har i en mail svaret Ekstra Bladet, at han kan bekræfte, at han og hans familie har ejerandele i vindmølleprojektet sammen med i øvrigt mange andre.

Esben Lunde Larsen mener imidlertid, at det er naturligt, at man som medlem af Folketinget »tager særligt hånd om sager, som har stor betydning for det lokalområde, man er valg i«.