Stein Bagger og »pæne erhvervsfolk«

Så trækker supersvindleren Stein Bagger igen overskrifter. Små fem år efter, at han afslørede sig selv som spektakulær kriminel i særklasse, er han tilsyneladende i gang med yderligere kriminalitet.

»Den nye sag rejser spørgsmålet, hvordan en profil som Stein Bagger overhovedet kan få chancen for at fortsætte med diverse kriminelle numre,« skriver Berlingske Business' erhvervsredaktør Linda Overgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Selv om Bagger sidder i fængsel i Jyderup, og selv om han er fradømt retten til at lede en virksomhed, skal han under praktik i virksomheden Dansk-Selfstorage.dk have begået underslæb ved at sælge to leasede lastbiler, og dokumentfalsk ved at have brugt en andens kreditkort til at leje en firmabil.

Det skriver vore ærede kolleger på dagbladet Børsen, og Bagmandspolitiet er på vej til at rejse ny tiltale mod Stein Bagger.

Han er naturligvis ikke dømt, før en dommer måtte finde ham skyldig. Men den nye sag rejser spørgsmålet, hvordan en profil som Stein Bagger overhovedet kan få chancen for at fortsætte med diverse kriminelle numre.

Er der virkelig så mange danske erhvervsfolk, der ser igennem fingre med modpartens kriminelle baggrund, at en så kriminel person som Stein Bagger fortsat kan boltre sig som næringsdrivende? Hvordan kan det være, at alarmklokkerne ikke ringede hos flere, inden han kom så vidt med sine seneste svindelnumre, som det ser ud til?

Ganske vist korrigerede Stein Bagger sit efternavn til Steen Bech, når han skrev under. Og vel er han anerkendt som en svindler, der er en langt mere sofistikeret og kreativ kriminel end sædvanligt. Men der skal vel hjælpere til, for at kriminaliteten kan udfolde sig – eller i hvert fald passive aktører, som lukker øjnene på de rigtige tidspunkter?

Hvis Stein Bagger bliver dømt på ny, når sagen begynder i november, kunne noget tyde på, at der er brug for en opstramning af procedurer i de virksomheder, han har snydt.

Forhåbentlig står det ikke så skidt til med moralen i dele af erhvervslivet, at en storsvindler af Baggers kaliber med lethed har kunnet fortsætte sin kriminelle karriere.

Hvis seneste udvikling har givet os et kig ind i et gråt og sort erhvervsområde, der er mere betændt end forventeligt, skal der endnu skrappere midler til som f.eks. en styrkelse af Bagmandspolitiet.