Møbellobbyen vinder og forbrugerne taber

shelf font 3d rendering letter C Fold sammen
Læs mere

En aktindsigt har afsløret, hvordan den danske regering lægger pres på Irland for at indføre en lige så stram ophavsret som i Danmark, hvor et design er beskyttet i 70 år efter designerens død. Lige nu er grænsen kun 25 år i Irland, hvor vi i Voga helt lovligt producerer vores kopimøbler.

Vi skaber arbejdspladser, og vi skaber flotte kvalitetsmøbler til helt almindelige mennesker, der ikke har råd til at betale 25.000 kr. for en spisebordsstol.

At vi producerer prisvenlige kopimøbler af de kendte designikoner er et stort problem for de grådige originalproducenter, hvis eneste interesse er at skrue priserne så højt op som muligt for et produkt, der bliver lavet på samme type maskiner, vi bruger, og af lige så dygtige håndværkere.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Originalproducenterne og deres lobby­ister påstår hårdnakket, at kopimøbler koster dem penge. Det klinger unægtelig hult, når en af originalproducenterne næsten lige har fremlagt det bedste regnskab i virksomhedens historie. Deres argument er desuden blevet udhulet af flere prisundersøgelser, der viser, at de dyre originaler appellerer til en helt anden kundegruppe, end kopimøblerne gør.

Den danske regering køber derimod argumentet og går originalproducenternes ærinde ved at presse Irlands regering til at stramme den irske lovgivning og dermed lukke en sund industri. Det vil betyde, at bl.a. godt dansk design bliver helt uopnåeligt for den almindelige dansker. Det er unfair og strider imod flere af designernes ønsker om at ville lave møbler til folket. Folket taber, hvis det her bliver gennemført. Og møbellobbyen vinder – igen.

Selvfølgelig skal der være ophavsretlig beskyttelse, men at beskytte et møbel i 70 år efter designerens død virker ekstremt. Hvorfor skal møbler være bedre beskyttet end f.eks. medicin, hvor der ofte kun går ti år, før man kan finde kopimedicin til overkommelige priser, som samtidig gavner konkurrencen?

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Og hvorfor skal den danske regering blande sig i irsk politik?

Tænk, hvis det omvendte var tilfældet.