»Borgen«-stjerne angriber socialdemokratisk skat: »Det bliver et kæmpetab«

Birgitte Hjort Sørensen frygter, at det såkaldte kulturbidrag vil få streamingtjenester til at flygte fra Danmark. Konsekvensen vil være mindre dansk indhold. »Bizart,« siger hun.

Skuespiller Birgitte Hjort Sørensen mener, at Danmark skal omfavne streamingtjenesterne, fordi de kan gavne dansk kultur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiet og en række partier risikerer at ødelægge en del af grundlaget for danskproduceret indhold, når de foreslår at påføre streamingtjenester som Netflix og HBO en ekstra skat.

Det siger skuespiller Birgitte Hjort Sørensen, der blandt andet er kendt for sin medvirken i den politiske dramaserie »Borgen«, til Berlingskes podcast »Østergaards salon«.

»Det er sådan lidt bizart for mig, at man ikke forsøger at omfavne nogle markedskræfter, som virkelig vil gavne dansk kultur.«

Birgitte Hjort Sørensen taler om det såkaldte kulturbidrag, som er en del af det medieforlig, der blev indgået mellem Socialdemokratiet, SF, De Radikale, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne i maj.

Kulturbidraget betyder, at streamingtjenester skal betale seks procent af deres omsætning i Danmark til statskassen. 50 procent af bidraget skal gå til en public service-pulje, mens de resterende 50 procent skal øge tilskuddet til danske film. Det skal altså sikre, at der bliver produceret mere dansk indhold.

Men ifølge Birgitte Hjort Sørensen risikerer bidraget at få den modsatte effekt, da det vil skræmme streamingtjenester væk fra Danmark. Streamingtjenester, der ellers har produceret meget dansk indhold de senere år, siger hun:

»Hvis tjenesterne bliver pålagt en ekstra betaling, så kan det være, at de enten lægger det over på forbrugerne, og så stiger abonnementspriserne. De kan også vælge at trække sig fra dansk produktion, og så bliver der bare ikke produceret mere.«

Hun kan muligvis have ret i sine udsagn. I et folketingssvar har fungerende skatteminister Jeppe Bruus (S) skrevet, at kulturbidraget, som han i øvrigt betegner som en »skat/afgift«, kan føre til en prisomvæltning i forbrugerpriserne på streamingtjenester. Viaplay har desuden udtalt, at kulturbidraget risikerer at gøre Danmark til »et lavprioritetsmarked i relation til investeringer i lokalt indhold«.

»Borgen«-stjernen mener, at udenlandske streamingtjenester har bidraget meget til produktionen af dansk indhold de senere år, og derfor skal man altså ikke gøre det sværere for tjenesterne at producere i Danmark:

»Markedet er vokset helt vildt de seneste ti år, og det er på grund af streamingtjenesterne. Så ikke nok med at der er kommet flere arbejdspladser til mig og mine kolleger. Der er også kommet flere og mere varierede serier til danskerne, og vores kompetenceniveau bliver også løftet, når vi for eksempel skal lave sci-fi, som vi aldrig har lavet før. Så det bliver et kæmpetab, hvis de forsvinder.«

Ikke konkurrencedygtige

Tidligere socialdemokratisk toprådgiver og politisk kommentator Noa Redington deltog også i diskussionen, og Mette Østergaard, der er vært på »Østergaards salon«, spurgte, om kulturbidraget ikke bare var et udtryk for »klassisk socialdemokratisme«.

Han mener, at der de seneste år har eksisteret en fortælling i Danmark om, at resten af verden ikke eksisterer:

»Sandheden er, at folk også er dygtige andre steder,« sagde han og tilføjede:

»Vi har skabt en idé om, at Danmark kan konkurrere på sine institutioner og det faktum, at vi er veluddannede. Men der er også noget, der hedder kroner og ører og konkurrence- og rammevilkår. Eksempelvis selskabsskat og den slags ting. Det her er et virkelig godt eksempel på det.«

Kulturbidraget nåede dog aldrig at blive stemt igennem i Folketinget inden valget. Birgitte Hjort Sørensen mener derfor, at politikerne bør tænke sig om en ekstra gang og i stedet give streamingtjenesterne et incitament til at investere i dansk indhold:

»Vi er det eneste land i Europa, der ikke har et tax incentive. Det er en skatterabatordning, der betyder, at hvis du investerer et antal kroner i filmproduktion, så kan du få noget af beløbet refunderet.«

Du kan lytte til afsnittet her, hvor Berlingskes chefredaktør, Mette Østergaard, Noa Redington og Birgitte Hjort Sørensen også diskuterer en potentiel SV-regering, der kan risikere at slå sprækker i Mette Frederiksens ellers stærke fundament. De diskuterer også børn og unges mistrivsel, og hvad politikerne kan gøre ved det. Vært: Mette Østergaard.