Trump efter gode takter i handelskrigen: »Møderne går godt«

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Præsident Donald Trump ser optimistisk på forhandlinger mellem USA og Kina på handelsfronten. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik.

Torsdag var der godt nyt, da vi kunne fortælle, at aktiekrisen måske er ved at klinge af, fordi de toneangivende indeks over hele verden har scoret klækkelige gevinster og budt på historiske stigninger i januar.

Nu kan der også være bedring på vej i handelskrigen, der det seneste år har udløst turbulens og en lurende økonomisk nedtur. Men vi begynder med historien om et dansk selskab, der er rigtig god til at få overskuddet til at vokse:

1
Trods politisk stormvejr i USA: Novo tjener penge som aldrig før

Det kan godt være, at Novo Nordisk er kommet under kritisk lup i USA. Men for det danske medicinalselskab er status lige nu, at virksomheden tjener penge som aldrig før.

I 2018 landede selskabet en bundlinje på 38,6 milliarder kroner, hvilket er en fremgang på omkring 500 millioner kroner i forhold til året før. På blot fem år er Novo Nordisks overskud steget med næsten 50 procent. Novos omsætning er samtidig vokset en anelse sammenlignet med 2017.

Den største trækhest i det danske medicinalselskab er det såkaldte GLP-1-middel Victoza, der i 2017 solgte for hele 24,3 milliarder kroner.

Novo Nordisk har den seneste uge været i vælten, efter at Berlingske har afdækket, hvordan flere amerikanske diabeteslæger har slået alarm, fordi patienterne betaler så høj en pris for deres daglige insulinbehov, at USA befinder sig i en regulær krise.

Onsdag sendte demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus i USA et brev til tre af de største insulinproducenter: Sanofi, Eli Lilly og danske Novo Nordisk. Politikerne kræver at få svar på, hvorfor insulinpriserne i USA er sendt på himmelflugt med voldsomme stigninger de seneste år.

2
Nykredit indleder stor moralsk oprydning

Vi skal også runde finanskoncernen Nykredit, som nu skal have hul på en større oprydning. Det er nemlig ikke længere nok, at man overholder loven i finanskoncernen Nykredit. Nu skal forretningen også handle moralsk korrekt. Er der tvivl om, hvorvidt en beslutning er etisk, skal det indberettes.

Det fortæller topchefen for den største udlåner til danskerne, Michael Rasmussen, der også er formand for Finans Danmark, bankernes brancheforening, til Børsen.

På foreningens årsmøde i december sagde topchefen, at sektoren ikke må sætte profit over etik. Som direkte konsekvens har Nykredit bedt sine ledere om at melde ind, om de har fundet produkter, adfærd eller rådgivning, som kan så tvivl om moralen.

»Vi har fået omkring 200 indberetninger, hvor der kan være dilemmaer, som vi skal diskutere,« siger Michael Rasmussen.

Det nye tiltage kommer efter et år, hvor den finansielle sektor var hårdt ramt af historier om hvidvask og udbyttefusk. Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver på Aalborg Universitet, vurderer, at Nykredits tiltag kan komme til at sætte retningen for resten af sektoren.

»Når det er Danmarks største udlåner, kan det blive normdannende, og så kan resten af sektoren blive tvunget til at følge trop,« mener Lars Krull.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Trump er optimistisk om møderne med Kina om handelskonflikten

Præsident Donald Trump ser optimistisk på forhandlinger mellem USA og Kina på handelsfronten.

»Kina er ivrig efter at lande en aftale,« lyder det fra den amerikanske præsident, der torsdag udsendte en række tweets om handelskonflikten mellem de to nationer.

»Møderne går godt,« skriver præsidenten.

En endelig aftale vil ikke efterlade »noget« uløst, når forhandlingerne er færdige, lyder det videre fra Trump. Men sådan en aftale kan kun blive til virkelighed, hvis han mødes med sit kinesiske modstykke, præsident Xi Jinping.

»Kina vil ikke have en stigning på toldafgifter, og de føler, at de vil levere bedre, hvis de indgår en aftale. Det har de ret i,« skriver Donald Trump ifølge AFP.

Det er endnu uvist, hvornår det angiveligt planlagte møde mellem de to ledere skal finde sted.

Trump og Xi Jinping blev i december enige om at give hinanden 90 dage til at forhandle sig frem til en fælles løsning. På den måde ville de undgå en eskalering af det, der bliver kaldt handelskrigen mellem verdens to største økonomier.

Også den kinesiske delegation i USA er positivt. Degationen skriver i en meddelelse, at de to parter har haft »oprigtige, specifikke og udbytterige« diskussioner.

Det skal investorerne holde øje med

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea Wealth Management, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • Alle investorers øjne er i dag rettet mod USA, når klokken bliver 14.30 dansk tid. Her får vi »Kongen af Nøgletal«, den amerikanske jobrapport, der viser både antallet af nye job skabt i USA uden for landbruget den seneste måned, arbejdsløshedsprocenten og den gennemsnitlige lønvækst. Tallene bliver studeret nøje for at få indblik i den amerikanske økonomi og ikke mindst for at forsøge at forudse, om den amerikanske centralbank vil kunne hælde mod at ændre sin pengepolitik på baggrund af tallene.
  • Blandt de øvrige nøgletal får vi de globale PMIer for fremstillingssektoren, der vil give os et samlet billede af udviklingen i de globale virksomheder i sektoren og deres syn på de kommende måneder.
  • Ser vi mod Europa, får vi inflationstal for euroområdet, og disse tal er interessante for at vurdere, hvor Den Europæiske Centralbank står i forhold til pengepolitikken. ECB’s mål er en inflation tæt på to pct. og vi har de seneste år ligget langt under dette niveau.

Markederne fra morgenstunden

De asiatiske aktier ligger uensartet fredag, efter at de kinesisk-amerikanske handelsforhandlinger sluttede i Washington uden en aftale men med et løfte om endnu et topmøde mellem USA's præsident, Donald Trump, og Kinas præsident, Xi Jinping.

Nikkei 225 0,0
Topix -0,2
Hongkongs Hang Seng -0,4
China Shanghai Composite +0,6
China CSI 300 +0,7
Taiwan Taiex Lukket
Sydkoreas Kospi +0,1
Indiens BSE Sensex +0,4
Singapores STI -0,1

Indeksværdi klokken 06.15