Amerikanske politikere kræver svar fra Novo Nordisk: Hvorfor er insulin blevet så dyrt?

Demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus har henvendt sig til tre af de største insulinproducenter, herunder danske Novo Nordisk, for at finde årsagerne til de stigende insulinpriser. Berlingske har den seneste uge afdækket, hvordan flere betegner prisstigningerne som livsfarlige.

Amerikanske politikere har henvendt sig til bl.a. Novo Nordisk for at få en forklaring på de høje insulinpriser. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus i USA sendte onsdag et brev til tre af de største insulinproducenter: Sanofi, Eli Lilly og danske Novo Nordisk.

Politikerne kræver at få svar på, hvorfor insulinpriserne i USA er sendt på himmelflugt med voldsomme stigninger de seneste år, skriver CNBC.

Berlingske har de seneste dage afdækket, hvordan flere amerikanske diabeteslæger har slået alarm, fordi patienterne betaler så høj en pris for deres daglige insulinbehov, at USA befinder sig i en regulær krise. Kasia Lipska, der er endokrinolog og forsker ved Yale University sagde:

»Jeg vil absolut mene, at der er tale om en krise. Det er grusomt og absolut uacceptabelt for patienter med diabetes, at de skal kæmpe, må rationere deres medicin og i nogle tilfælde dør, fordi de ikke har råd til insulin, som er et middel, der er helt essentielt for deres velbefindende og overlevelse,« til Berlingske onsdag.

Hun står bag en undersøgelse, der blev publiceret for få uger siden, som viser, at et overraskende stort antal amerikanske diabetikere rationerer deres insulin, fordi priserne på insulin er så høje i USA.

Novo Nordisk har over for Berlingske bekræftet modtagelsen af brevet. I en mail skriver insulinproducenten:

»Vi er i gang med at vurdere henvendelsen og indsamle de informationer de efterspørger.«

Og mandag stod 31-årige Allison Bailey frem i avisen og fortalte, at mange amerikanske diabetespatienter er ved at kollapse under presset fra priser, som myndighederne i december kaldte for »kunstigt høje«.

»Det er ekstremt nedslående, at insulinproducenterne bliver ved med at hæve priserne, når de ved, at patienterne i forvejen har det vanskeligt. Til tider er det svært ikke at blive rasende over det. De priser slår folk ihjel. Hvornår er det nok?« spurgte diabetespatienten Allison Bailey.

Kasia Lipska, endokrinolog og forsker ved Yale University

»Jeg vil absolut mene, at der er tale om en krise. Det er grusomt og absolut uacceptabelt for patienter med diabetes, at de skal kæmpe, må rationere deres medicin og i nogle tilfælde dør, fordi de ikke har råd til insulin, som er et middel, der er helt essentielt for deres velbefindende og overlevelse.«


Problematikken har nu fået de to politikere, Frank Pallone Jr., formand for udvalget for energi og handel i Repræsentanternes Hus, og Diana Degette, leder af det efterforskende underudvalg, til at skrive brevet:

»Når patienter ikke får insulin – eller rationerer deres doser – så kan der være tragiske konsekvenser. Som en af de få producenter af insulin i USA er dit selskab i en god position til at kaste lys på disse emner og tilbyde potentielle løsninger,« lyder det i brevet, hvor politikene kræver et svar inden den 13. februar.

Ifølge CNBC har en talsmand fra Sanofi bekræftet modtagelsen af brevet og sagt, at firmaet nu vil arbejde på at udfærdige et svar.

Ifølge det amerikanske medie, gjorde Demokraterne, der efter årsskiftet har flertallet i huset, medicinalpriser til en hovedprioritet efter sidste års midtvejsvalg.

Udgifterne til receptpligtig medicin i USA voksede i 2017 til hele 333,4 mia. dollar. Insulinomkostningerne for patienter i USA er samtidig næsten fordoblet i perioden fra 2012 til 2016 fra 2.900 dollar om året til 5.700 dollar, ifølge CNBC.

I USA er der mange, som ikke har råd til at betale for en høj forsikringspræmie, men som i stedet indvilger i at aflevere et lavere beløb i præmie mod til gengæld at blive hængt op på en meget stor selvrisiko.

Det betyder kort fortalt, at en behandling med insulin kan koste flere tusinde kroner om måneden, hvis man ikke har den rigtige sundhedsforsikring.

Novo Nordisk kommer fredag med regnskab.